Pénz- és tőkepiac

Ötvenöt milliós óvadék: szabadlábon a MÁV ÁBE egykori vezére

Ötvenöt millió forintos óvadék ellenében szabadlábra helyezték a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) egykori elnök-vezérigazgatóját, Kiss Bálintot, akit társaival együtt egymilliárd forintos sikkasztással gyanúsítanak - erősítette meg a férfi ügyvédje csütörtökön az MTI-nek.

Zamecsnik Péter azt mondta, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság két héttel korábban hozta meg az erre vonatkozó döntését, és miután az összeget befizették a Fővárosi Bíróság Gazdasági Hivatalánál, Kiss Bálint előzetes letartóztatását megszüntették.

A MÁV ÁBE egykori elnök-vezérigazgatóját csütörtökön helyezték szabadlábra, de érvényben van vele szemben a lakhelyelhagyási tilalom, így Budapest területét csak a nyomozó hatóság vagy az ügyészség engedélyével hagyhatja el.

A PSZÁF tavaly április 8-án függesztette fel a MÁV ÁBE kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) termékének terjesztését, illetve kötelezte az egyesületet tartalékhiányos kgfb-állománya átruházásának előkészítésére. Ezzel együtt a felügyelet kezdeményezte a biztosító első számú vezetőjének és vezető biztosításmatematikusának hivatalából való felmentését is.

Április 13-án négy embert, köztük a biztosító elnök-vezérigazgatóját  előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság a MÁV Általános Biztosító Egyesület egymilliárdos sikkasztási ügye miatt. Ugyanakkor további két gyanúsítottat házi őrizetbe helyeztek.

A gyanúsítottak a nyomozóhatóság szerint egymilliárd forintot utaltak át a káresetekre elkülönített tartalékból különböző bankszámlákra, ahonnan fel is vették a pénz egy részét. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás és pénzmosás megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást.

MTI - VGO-->

PSZÁF Fővárosi Bíróság MÁV ÁBE biztosítás
Kapcsolódó cikkek