Pénz- és tőkepiac

Pénzt nyomtat a brit jegybank, hogy leküzdje a recessziót

Válság. Mivel további kamatvágásokkal már nem segíthetnek Nagy-Britannia gazdaságán, a Bank of England (BoE) vezetői úgy döntöttek, 75 milliárd fontnyi új bankó nyomtatásával, a pénzmennyiség növelésével veszik fel a harcot az országot fenyegető recesszióval. A brit jegybank legutóbb március 5-én csökkentette az irányadó rátát fél százalékponttal, 0,5 százalékra, ez újabb historikus mélypontot jelentett a 315 esztendős intézmény történetében.

Feltehetően azonban ez sem lesz elegendő ahhoz, hogy az ország tartani tudja a 2 százalékos inflációs célkitűzéseit. A BoE múlt havi előrejelzése szerint ugyanis még nagyon alacsony a pénzromlás üteme, 2011-re mindössze 0,3 százalékos áremelkedést vár az intézmény.

Alistair Darling, a szigetország pénzügyminisztere ezért összesen 150 milliárd font erejéig engedélyezte a jegybanknak, hogy frissen nyomott pénzért eszközöket vásároljon, a summa első feléből pedig a BoE várhatóan javarészt államkötvényeket vesz majd. Mervyn King jegybankelnök kijelentette: az infláció alakulásán múlik, mikor hagynak fel az új pénzek költésével, és kezdenek ismét kamatot emelni. VG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek