Pénz- és tőkepiac

Újabb 31 milliárd dollárt kér a Freddie Mac

Hetekkel azután, hogy "párja", a Fannie Mae 15 milliárd dollárt kért veszteségei fedezésére, a Freddie Mac 30,8 milliárd dolláros állami támogatás igényel, mivel az előző évben több mint 50 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el.

A Fannie és a Freddie együttesen az amerikai lakáshitelek több mint felét tartják kézben, így – a most már állami irányítás alatt álló – cégek kritikus fontosságúak a jelzáloghitel-piac egészségét illetően. A Fannie Mae néhány hete kért újabb 15 milliárd dolláros támogatást, most pedig a Freddie Mac igényel még 30,8 milliárd dollárt – jelenti az AP.

A pénzügyminisztérium 400 milliárd dolláros keretet tart fent a duónak, de az elemzők szerint az ingatlanpiaci válság súlyosbodása következtében az igények meghaladhatják ezt az összeget.

Az újabb támogatást új vezérigazgató használhatja majd fel, hat hónap után ugyanis távozik posztjáról a Freddie Mac vezére. David Moffettet az igazgatótanács egyik tagja, John Koskinen váltja majd. Az új vezér a vállalati restrukturálás szakértője, aki két éven keresztül dolgozott a számítógépek 2000. évi váltásának megszervezésén.

Bár több pénzintézet, köztük a Freddie és a Fannie is moratóriumot hirdetette a lakáshitelek felszámolása terén, az Egyesült Államokban februárban harminc százalékkal több jelzáloghiteles fenyegetett a csőd, mint az előző év hasonló időszakában.

freddie támogatás Pénzügyminisztérium lakáshitel fannie jelzálog
Kapcsolódó cikkek