Pénz- és tőkepiac

Az IMF gyorsan bevezetné az eurót Kelet-Európában!

Az Európai Unió pénzügyi válság sújtotta kelet-európai tagállamai számára fel kéne gyorsítani az euró bevezetését - írja a Nemzetközi Valutalap (IMF) eddig nyilvánosságra nem hozott stratégiai jelentése, amelyet a Financial Times Deutschland hétfői száma ismertetett.

Eszerint az IMF azt követeli az EU ezen tagállamaitól, hogy a nemzeti valutáikat gyorsan adják fel az euró javára, még akkor is, ha formálisan nem csatlakozhatnak az euróövezethez – írja a Financial Times Deutschland.

Egy ilyen eljárás az IMF véleménye szerint nagy előnyökkel járna: így tompítható lenne a kelet-európai országok által devizában felhalmozott adósságtömeg kellemetlen hatása. Továbbá elkerülhetőek lennének a fájdalmas szociális fordulatok. Csökkenne a bizonytalanság és helyreállhatna a bizalom - olvasható az IMF nem publikált stratégiai anyagában.

A Valutaalap ezért azt javasolja, hogy a jelenlegi euró tagországok lazítsanak a csatlakozási szabályokon és tegyék lehetővé a próbatagságot.  A dokumentum szerint a fentiek ellenére az új, kelet-európai tagok nem kapnának helyet az Európai Központi Bank tanácsában.

deviza unió IMF Európai Központi Bank adósság Valutaalap tagország euró
Kapcsolódó cikkek