Pénz- és tőkepiac

Cashline: Csökkenőben az amúgy is képlékeny bizalom!

Hiába mutatnak a vártnál sokkal jobb nettó eredményt az amerikai bankok gyorsjelentései, a számok mögött jelentős számú kozmetikai bedolgozó munkája áll, feledtetve kicsit a sivár valóságot, hisz a sorok közt olvasva már olyan negatív részletek bújnak meg, amelyek egyáltalán nem erősítik a bankrendszerbe vetett bizalmat és transzparenciát.

Élve a számviteli elvek rugalmas kezelésével jelentős átsorolások, nem realizált nyereségek elkönyvelése (a bank adósságainak piaci értékre történő beértékelésével, főleg a kötvények tekintetében) és számos más lehetőséget vetnek be a bankok, hogy fenntartsák az eddigi eufórikus hangulatot a stressz tesztek eredményének közlése előtt (aminek lehetséges kimenetelével kapcsolatban egyre több kritika fogalmazódik meg).

Sajtóértesülések szerint elképzelhető, hogy a Szurgutnyeftegaz nem vehet részt a Mol csütörtöki közgyűlésén, mivel Mol-részvénycsomagjának megvásárlását nem regisztráltatta a Magyar Energia Hivatalnál. Az információt egyelőre semelyik fél nem erősítette meg. Mindazonáltal a 10 százalékos szavazati korlát és a "baráti" kezekben lévő 48 százalék körüli Mol-pakett tekintetében nagy meglepetés amúgy sem született volna a közgyűlésen, nem beszélve arról a lehetőségről, hogy a Szurgutnyeftegaz bármikor összehívhat egy rendkívüli közgyűlést az általa fontosnak vélt napirenddel.

Az Nemzeti Hírközlési Hatóság vizsgálatot kezdeményezett a Magyar Telekomnál és az Invitelnél egyes lakossági szerződések kapcsán. Az intézkedés célja, hogy a hőségnyilatkozatok és automatikus megújítások kérdését tisztázzák a társaságoknál, mivel a Hivatal gyanúja szerint a társaságok esetleg aránytalanul nagy szerződésbontási díjakat számolhattak fel.

Amennyiben a vizsgálat során a társaságokra nézve elmarasztaló határozat születik, úgy az eljáró hatóságtól függően az vállalat éves árbevételének 0.25 százalék-át vagy 0.5 százalék-át kell bírságként megfizetni. Ez a Magyar Telekom esetében kb. 1, illetve 2 milliárd forintra rúg, amely részvényenként 1 és 2 forintos kiadásnak felelne meg. A mostani hangulatban (főként az osztalékfizetés előtt) vélhetően aligha rengeti meg a bizalmat a Telekom részvényeiben ez az esetleges összeg.

cashline Magyar Telekom Szurgut Nemzeti Hírközlési Hatóság Magyar Energia Hivatal közgyűlés NHH Mol
Kapcsolódó cikkek