Pénz- és tőkepiac

Személyes támadások miatt lemondott SocGen elnöke

Daniel Bouton, a Société Générale (SocGen) elnöke azért mondott le tisztségéről, mert a személye ellen irányuló támadások véleménye szerint már a pénzintézetnek is ártottak.

"Az elmúlt hónapban a személyem ellen irányuló ismétlődő támadások befolyásoltak és kárt okoztak a banknak, valamint 163 ezer alkalmazottjának" – indokolta lemondását a BBC-nek a SocGen elnöke. Hozzátette: mint minden menedzser, biztosan követett el hibákat. Bouton május hatodikával távozik a vállalat éléről.

A Boutonnal szembeni bírálatok Jerome Kerviel bróker tevékenységének lelepleződése óta erősödtek fel. A SocGen alkalmazottja 2008 elején 4,9 milliárd dollár veszteséget termelt felelőtlen üzletekkel. A Société Générale munkatársainak bírósági meghallgatásaiból kiderül: 2005-ben már figyelmeztették a milliárdos csalással vádolt Jérome Kervielt arra, hogy engedély nélkül ne lépje át a kereskedési határértéket.

Tavaly decemberben a cégnek 1,7 milliárd euró összegű kölcsönre volt szüksége a hitelválság enyhítésére. A vezetőség ekkor lemondott prémiumairól, hasonlóan Boutonhoz, aki közölte: mindennemű külön javadalmazás nélkül válik meg a bankelnöki tisztétől.

lemond Bouton Kerviel elnök veszteség bróker SocGen Société Générale prémium
Kapcsolódó cikkek