Pénz- és tőkepiac

Veszélyes a ppp konstrukció - Csalást, pazarlást, visszaélést okoz Barofsky szerint

Neil Barofsky, az amerikai bankokat a veszélyes eszközöktől megtisztító TARP program felügyelője ma nyilvánosságra hozott jelentésében az írja: az Obama-kormány által ajánlott public private partnership (ppp) konstukció magában hordozza a csalás, a pazarlás és a visszaélés lehetőségét.

Neil Barofsky a 700 milliárd dolláros Troubled Assets Relief Program (TARP) főfelügyelője.

A bankokat a "toxikus" eszközöktől megtisztító program végrehajtásának ellenőre ma közölte: véleménye szerint az Obama-kormány által ajánlott ppp konstrukció a csalás, visszaélés és pazarlás lehetőségét hordozza magában.

Ezért az amerikai adófizetők számára a potenciális nyereségnél nagyobb veszteségeket okozhat – idézi a jelentést a Reuters.

Barofsky arra szólította fel a pénzügyminisztériumot, hogy az ügyletekben résztvevő minden szereplőt vizsgáljon át az érdekek ütközése és a pénzmosás ellenes szabályok szempontjából. Az terv szerint az alapok ppp konstrukcióban vásárolnák fel az illikvid eszközöket a bankoktól.

Mint arról korábban beszámoltunk, Akár 1000 milliárd dollárnyi „mérgező” banki aktíva felvásárlását is eredményezheti az amerikai kormányzat tegnap ismertetett programja, amelynek célja a pénzügyi szektor megtisztítása és ezen keresztül a normális hitelezés folyamatának újraindítása. A program magját 75–100 milliárd dollárnyi állami forrás képezi; ez a jegybank és magánbefektetők bevonásával kiegészülve lehet képes ezer milliárdnyi „toxikus” értékpapír „eltüntetésére”

Obama Barofsky illikvid mérgező Bank TARP amerikai
Kapcsolódó cikkek