Pénz- és tőkepiac

Cáfol a PM a "titkos tárgyalással" kapcsolatban, melyet a Fidesz állít

Semmiféle titkos tárgyalás nincs, minden dokumentum, amely az IMF-fel kapcsolatban született, nyilvános, vagy később az lesz - mondta Pichler Ferenc, a PM sajtófőnöke pénteken az MTI-nek arra reagálva, hogy Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az európai parlamenti (EP) választás a Gyurcsány-Bajnai-korszak szimbolikus dolgairól, az ingatlanadóról és a "bankárokkal kötött paktumról" is szól majd.

Szijjártó Péter ezt az állítását azzal támasztotta alá, hogy elmondta: amikor Oszkó Péter pénzügyminiszter a hét elején a parlamenti pártok frakcióvezetőinek tartott tájékoztatót, Varga Mihály, a Fidesz gazdasági kabinetvezetője belepillanthatott az IMF-hitelszerződés módosításának angol nyelvű tervezetébe. Ebből pedig az derült ki, hogy a kormány mintegy 600 milliárdot szán egy újabb bankmentőcsomagra - tudósít a kemma.hu.a távirati iroda alapján. 

A Fidesz elutasítja azt paktumot, amelyet az MSZP a bankokkal kötött: "kikérjük magunknak, hogy a milliárdosok összefognak az emberekkel szemben" - fogalmazott ennek kapcsán a párt szóvivője, utalva arra, hogy az előző bankmentőcsomag kapcsán érdemi ellenvetéssel nem éltek, mert az a magyar bankok megsegítését szolgálta, szerinte viszont ezek a magyar bankok már "jól vannak", "állnak a lábukon".

Innentől kezdve semmilyen szükség nincsen bankmentőcsomagokra, főleg úgy, hogy a bankok jelenleg alig hiteleznek a piacon, s szinte csak betétgyűjtés zajlik - tette hozzá. Minden dokumentum, amely az IMF-fel kapcsolatban született, nyilvános, vagy az lesz - hangsúlyozta Szijjártó Péter szavaira reagálva Pichler Ferenc, a PM sajtófőnöke, hozzátéve: azt a dokumentumot, amelyről Varga Mihály beszélhetett, hamarosan mindenki elolvashatja a Pénzügyminisztérium honlapján.

Erre akkor kerülhet sor, amikor a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatósága június elején meghozza a döntését. Egyébként pedig semmiféle újabb banktámogatásra nincs szükség - mondta Pichler Ferenc.

PM IMF paktum FIDE Pichler
Kapcsolódó cikkek