Pénz- és tőkepiac

Erőszakkal szerzett állami tulajdont a bankokban az előző amerikai kormány

A Judicial Watch jogvédő szervezet által ma nyilvánosságra hozott dokumentumokból kiderül: Henry Paulson volt pénzügyminiszter nem hagyott választási lehetőséget a gazdasági nehézségekkel küzdő bankok számára. A pénzintézetek kénytelenek voltak hagyni, hogy az amerikai állam tulajdont szerezzen bennük.

Henry Paulson 2008 októberében találkozott a legnagyobb amerikai bankok vezéreivel. Az információs szabadságra vonatkozó jogszabály értelmében a megbeszélésen elhangzottakról készült jegyzőkönyvet kötelező nyilvánosságra hozni. Ezt most meg is tette a Judicial Watch nevű jogvédő szervezet – jelenti a Reuters.

"Nem hisszük, hogy lehetséges lenne visszautasítani a javaslatot, mivel ez által sérthetővé, kiszolgáltatottá válnának. Ha nem tartják szükségesnek a tőkeinjekciót, akkor is tudniuk kell, hogy a felügyeleti szervük bármilyen körülmények között igényelheti azt" – mondta akkor a volt pénzügyminiszter, aki tehát nem hagyott választási lehetőséget a bankok számára.

A dokumentum szerint a megbeszélésen részt vett Timothy Geithner jelenlegi pénzügyminiszter (akkor regionális Fed-elnök), az FDIC elnöke, Stella Bair és Ben Bernanke, a Fed elnöke is.

A bankok részéről jelen volt Vikram Pandit (Citigroup)  Jamie Dimon (JP Morgan), Richard Kovacevich (Wells Fargo), John Thain (Merrill Lynch) John Mack (Morgan Stanley), Lloyd Blankfein (Goldman Sachs) Robert Kelly (Bank of New York Mellon Corp) és Ronald Logue (State Street Bank). A felsorolt cégvezérek a találkozón kézzel felírták cégük nevét és az összeget, amelynek megfelelő mennyiségű elsőbbségi részvényt juttatnak az amerikai államnak. A Judicial Watch szerint ez azt jelenti, hogy "a kormány korlátlan hatalmat gyakorol a magánszféra felett".

JP Morgan Wells Fargo bankmentés Citigroup Paulson pénzügyminiszter merrill Goldman
Kapcsolódó cikkek