Pénz- és tőkepiac

Napi tipp: hiányos a fehér cukor ellátás az árupiacon

A globális édesítő ellátás a következő években nem lesz képes tartani az iramot az egyre növekvő felhasználással, amit az ázsiai óriás gazdaságok generálnak. India idén először válik nettó cukor importőrré, ami már most is 3 éves rekord szintre repítette a fehér édes por árfolyamát. Ezzel dobogós lett a cukor az árupiaci raliban

A Nemzetközi Cukor Szervezet (ISO) idei piaci deficit előrejelzését a korábbi 4,3 millió tonnáról 7,8 millió tonnára növelte, mivel az egyik legjelentősebb cukor piaccal rendelkező ország nettó exportőrből importőrré vált. India kitermelése mellett csökken még a kínai és a thaiföldi is – indokolta az új prognózis Szergej Gudoshinkov, az ISO vezető közgazdásza.

A kínálat csökkenését valamelyest ellensúlyozhatja, hogy a világ legnagyobb kitermelője, Brazília, továbbra is maximális kapacitás mellett termeli a cukor készleteket. Gudoshinkov szerint a következő években is deficites lesz a cukor piaca, igaz az idei év rekord hiányával már nem kell számolni. A rossz kínálati adatok a felelősek azért, hogy a cukor árfolyama idén 29 százalékot emelkedett és 2006 júliusa óta nem adták ilyen drágán az édesítőt. A tegnapi kereskedést is 1 százalékos drágulással zárta a termény, amely júliusi szállításának fontja 15,29 dollárba került a New Yorki ICE tőzsdén.

A cukor-ralinak egyébként nem kell szembe-szélbe mennie, az árupiacokat szinte töretlen drágulás jellemzi ezen a héten, amelyet a gazdasági kilábalást övező optimizmus, és a kínálat oldali termény fennakadások hajtják. A tegnapi napot a kőolaj húzta a jelentősen, a csökkenő tartalékadatok miatt 3,3 százalékot drágult a fekete arany (55 dollár fölé hordónként). Az arany 1 százalékot drágult és átlépte a 900 dolláros határt (905,8 dollárba került egy uncia). Szintén a hiányos kínálat miatt drágult közel 5 százalékot az ipari fémek közül a legfontosabb gazdasági indikátornak is számító réz a londoni fémtőzsdén. Az amerikai kontinens déli féltekén szárazság, északon viharos idő miatt akad az aratás, ezért a szójabab is 1 százalék fölött drágult tegnap.

édesítő napi tipp fehér por cukor ISO árupiac
Kapcsolódó cikkek