Pénz- és tőkepiac

A lett valuta leértékelése nálunk nem okozna gondot - vélik londoni elemzők

Lettország számára jobb megoldás lenne a nemzeti valuta leértékelése, mint a jelenlegi árfolyamrendszer fenntartása - áll az egyik vezető londoni befektetési csoport keddi elemzésében.

Lettország számára jobb megoldás lenne a nemzeti valuta leértékelése, mint a jelenlegi árfolyamrendszer fenntartása, és a rendezett leértékelés nem járna tartós, járványos hatással a már most lebegő árfolyamrendszert alkalmazó térségi országokban, például Magyarországon, mivel ez utóbbiak valutái már átestek a kiigazításon, áll az egyik vezető londoni befektetési csoport keddi elemzésében, amely tükrözi a lat leértékelését pártoló, egyre szélesebb citybeli konszenzust.

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) londoni befektetési részlegének elemzői szerint nem állja meg a helyét a lett valuta leértékelésével szembeni általános ellenérv, hogy az árfolyam-kiigazítás nyomán nőne a nem fizetővé váló adósok száma Lettországban.

Az elemzés szerint a cég egyrészt nem hiszi, hogy a leértékelés több törlesztési leálláshoz vezetne, mint a "történelmi méretű" másrészt az is kérdés, hogy "miért kell az egész (lett) gazdaságot a devizaadósok túszává tenni".

lat valuta Lett Magyarország lebegő árfolyamrendsezr
Kapcsolódó cikkek