Pénz- és tőkepiac

Élénkítés és összeomlás - Európa veszélyes kötéltánca

Veszélyes politikai kötéltáncra kényszerülnek az európai országok vezetői a válság miatt fellépő élénkítési kényszer és a fiskális fegyelem megőrzésének követelménye között.

Jól érzékelteti a fonák helyzetet Peer Steinbrück német pénzügyminiszter esete, aki hazája rekordmértékű 2009-es hitelfelvételének indoklása mellett rögtön azt is hangsúlyozta minapi nyilatkozataiban, hogy Berlinnek mindent meg kell tennie az AAA hitelminősítés megőrzése érdekében. Több más uniós tagállamban ugyanakkor a központi banki vezetők kezdtek el a pénzügyminiszterek „rossz lelkiismeretének” a szerepében fellépni.

Valóságos gátszakadásként jelent meg a fiskális fegyelmére mindeddig kényes német kabinet szerdai bejelentése, amely szerint Berlin 2009-re az 1996-ban elért rekordot száz százalékkal túlszárnyalva 86 milliárd euró felvételét irányozta elő. Ez GDP-arányosan 4 százalékos deficitnek felel meg, ráadásul a 2013-ig szóló pénzügyi terv szerint 2010-ben e hányad 6 százalék körüli szintre emelkedik, a felvett hitelek összege pedig 310 milliárd eurót tesz ki az elkövetkező négy évben.

A német pénzügyi tárca már felkészült az euróövezetben kötelező 3 százalékos küszöb túllépése miatti uniós eljárásra, Steinbrück ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a rendkívüli helyzetre – illetve több tagállam ennél sokkal súlyosabb fiskális „elúszására” – tekintettel számít Brüsszel jóindulatára a szankció kiszabásakor. Az őszi szövetségi parlamenti választásokra készülő szociáldemokrata (SPD) Steinbrück ugyanakkor egyelőre kizárta az adóemelés lehetőségét.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Németország hitelminősítés GDP Steinbrück AAA pénzügyminiszter Európai Unió
Kapcsolódó cikkek