Pénz- és tőkepiac

Lemondott a PSZÁF elnöke

Lemondott Farkas István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete felügyeleti tanácsának elnöke – értesült az Index. A hivatalos indoklás szerint közte és a Pénzügyminisztérium között szervezetirányítási nézetkülönbség alakult ki.

Könnyen lehet, hogy Farkas távozásával lavina indul meg a PSZÁF-nál és az intézmény vezetői kara követi Farkas példáját - véli az Index. A felügyeletnél kettős vezetés van jelenleg: az operatív irányítást a főigazgató és a két főigazgató-helyettes – Varga Csaba, Erdős Mihály, Schiffer Péter – látja el.

A Világgazdaság mai száma arról ír: drasztikusan átalakulhat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletére (PSZÁF) vonatkozó szabályozás. Egy a lap birtokába került munkaanyag szerint ugyanis az intézményért felelős pénzügyi tárca számos területen elégedetlen a felügyelet működésével.

A dokumentum több ponton is rávilágít arra, hogy a PSZÁF túl lassan reagált bizonyos piaci jelenségekre: így például régóta utalnak jelek az ingatlanfejlesztési projektek, a kkv- és vállalati hitelezés kockázatainak növekedésére, a felügyelet a válság előtt mégsem tett semmit annak érdekében, hogy a bankok a túlzott kockázatvállalást megelőzzék.

PSZÁF lemond Farkas István
Kapcsolódó cikkek