Pénz- és tőkepiac

Nem lesz leértékelve a valuta - zárta ki a lett kormányfő

Valdis Dombrovskis lett miniszterelnök szerdán kizárta a nemzeti valuta, a lat leértékelését, de úgy vélte, az euróövezethez legkorábban 2013-ban csatlakozhat Lettország, és nem 2012-ben, ahogyan a központi bank javasolja.

Kedden a nehéz gazdasági helyzetben lévő Lettország valutájának esetleges leértékeléséről elterjedt hírek gyengítették a közép-kelet-európai devizapiacokat, de még a svéd korona is megszenvedte a fejleményeket, mert a svéd bankok erősen ki vannak téve a balti országok kockázatának.

A lett gazdaság várhatóan 18 százalékkal visszaesik az idén. A lat leértékelésével kapcsolatos találgatásokat erősítette kedden a lett miniszterelnök egyik tanácsadójának erre utaló megjegyzése, amit azonban később több illetékes cáfolt.

- Egy harminc százalékos leértékelés azt jelentené, hogy a megtakarítások és a reáljövedelmek sokkal jobban csökkennének, mint amit a költségvetési megszorítások indokolnak - mondta a lett kormányfő a közszolgálati rádiónak nyilatkozva szerda reggel, kizárva, hogy leértékelés készülne.

lat Lett leértékel euró
Kapcsolódó cikkek