Pénz- és tőkepiac

Hat hónap haladék a Molnak? – Jó ürügy a "kitessékelésre"

Orosz lapértesülések szerint 6 hónap haladékot kapott a MOL arra, hogy rendezzék a ZMB mezővel kapcsolatos problémákat.

Mint ismeretes, az orosz hatóságok azért indítottak vizsgálatot a mező ügyében, mivel az ott kitermelt földgáz 95 százalék-át nem hasznosítják. Ez pedig remek ürügy lehet arra, hogy adott esetben a TNK-BP történethez hasonlóan kitessékeljék a külföldi szereplőt egy már meglévő projektből (a Mol és egy orosz olajcég 50-50 százalékban tulajdonolja a kitermelési jogokat) – írja a Cashline.

Az továbbra sem egyértelmű, hogy a ZMB-vel kapcsolatos bejelentések pusztán egy politikai harc elemei vagy esetleg kapcsolatban vannak a Surgutneftegas és a Mol nem feltétlenül felhőtlen viszonyával. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy az oroszok nyomulása akár egy felvásárlási spekulációt is kirobbanthat a Mol kapcsán.

A Mol felülvizsgálhatja befektetéseit és stratégiai terveit a gazdasági válság fényében – jelezte Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója egy lapinterjúban. Hernádi nem adott indikációt abban a tekintetben, hogy mely eszközök kapcsán merült fel eladási szándék, de könnyen lehet, hogy eszköz(ök) cseréjéről lenne szó.

Emellett egyes futó beruházások kapcsán is racionalizálás várható, konkrétumok azonban ennek kapcsán sem hangzottak el (nagyobb beruházás pillanatnyilag pl. az INA két finomítójának felújítása vagy a százhalombattai finomítói hosszabb távú modernizációs programja is). Ennek fényében nehéz bármilyen prognózist adni a működéssel, eredményhatással kapcsolatban.

cashline vizsgálat INA Surgutneftegas ZMB TNK-BP Orosz Mol
Kapcsolódó cikkek