Pénz- és tőkepiac

Nem tudni, mikor kapják vissza a bankmentő pénzeket az adófizetők Nagy-Britanniában

A Royal Bank of Scotland (RBS) és a Lloyds Banking Group állami tulajdonrészét kezelő szervezet ma közölte: 10,9 milliárd fontos adósságon "ül", azt pedig nem lehet tudni, mikor kapják vissza a bankok megmentésére fordított pénzeket a brit adófizetők.

Az ügyben illetékes UK Financial Instruments (UKFI) mai közlése szerint 10,9 milliárd fontos mínusz tulajdonosa. A szervezet az RBS 70 és a Lloyds 43 százalékát kezeli, miután a brit állam megvásárolta ezeket a tulajdonrészeket a gondokkal küzdő bankoktól. Az UKFI számításai szerint az állami az jelenti, mintha minden brit háztartás 3 ezer fontot fektetett volna a bankmentésbe – írja a Times Online.

A kormányzat 20 milliárd fontot fektetett az RBS-be, az így megszerzett vagyonelemek összértéke azonban csak 15,3 milliárd font. Az HBOS-t birtokló Lloyds csoport 14,5 milliárd fontos tőkeinjekciója pedig mostanra már csak 8,3 milliárd fontot ér. Az UKFI jelentése világosság tette, hogy évek telhetnek el, amíg a két bankóriás ismét magántulajdonba kerülhet, az ezzel kapcsolatos döntés azonban a Pénzügyminisztérium kezében van.

Amikor a kormány új pénzpiaci programja beindul, az állam részesedése tovább növekszik mindkét bankban, előreláthatólag 80 százalékra az RBS és több mint 60 százalékra a Lloyds esetében. Azt azonban nem lehet tudni, az adófizetők mikor kapják vissza az erre a célra fordított forrásokat.

adófizető RBS Lloyds bankmentő
Kapcsolódó cikkek