Pénz- és tőkepiac

Dollármilliós sikkasztási ügy az Opel leendő befektetőjénél

A Szberbank orosz pénzintézet alkalmazottainak egy csoportja több mint 180 millió dollárt sikkasztott el.

A The Moscow Times a moszkvai belügyminisztériumra hivatkozva azt írja: a pénzintézet munkatársai megtévesztő módon folyósítottak kölcsönöket egy moszkvai fiókból. A lap szerint a bűncselekmény még három évvel ezelőtt kezdődött, amikor az ország második legnagyobb hitelező pénzintézetének alkalmazottai hamis dokumentumokat fogadtak el, amikor kölcsönöket fizettek ki magánszemélyeknek és vállalatoknak.

 

A The Moscow Times megjegyzi: nem világos, hogy a belügyminisztérium miért most hozta nyilvánosságra a bűncselekmény részleteit. A belügyi tárca azt is bejelentette, hogy a moszkvai városi önkormányzat építésügyi bizottságában korrupciót fedezett fel.  Az építésügyi tisztségviselők 250 millió dollárnak megfelelő összeget zsaroltak ki tavaly is idén önkormányzati szerződések elnyerésére pályázó vállalatoktól. A moszkvai önkormányzat erőteljesen cáfolta a jelentést.

A kanadai Magna International és orosz befektető partnere, a Szberbank hat napja zárta le a General Motors vezetőségével folytatott tárgyalásokat. Az Opel megvásárlására tett végleges ajánlatról az amerikai anyavállalat igazgatótanácsa dönt. A Magna-Szberbank-GAZ konzorcium két orosz tagja az állami tulajdonban lévő Szberbank, valamint a GAZ autógyártó.

Szberbank sikkaszt Magna Opel
Kapcsolódó cikkek