Pénz- és tőkepiac

Fukar bankok – Egy-két hónapra szólnak az akciós kamatok

Konszolidálódnak az elmúlt szűk egy évben igencsak elszaladt betéti kamatok, és bár a legtöbb hitelintézetnél még mindig találni két számjegyű akciós ajánlatot, a normál kamatszint már mindenhol a jegybanki alapkamat alá került.

Ráadásul most már a kedvezmények is csak inkább egy-két hónapra vonatkoznak, és a futamidő növekedésével fordított arányban változnak a lekötések után járó akciós kifizetések. Az ok egyszerű: forrásoldalon mindig is hamarabb követik le a jegybanki kamatvágást a hitelintézetek.

Így már a júliusi csökkentés után is mérséklődtek a lekötött forintbetétek kamatai, a hét eleji ismételt enyhítés pedig az ügyfelek szempontjából most már hosszabb távon is negatívan befolyásolja a kamatokat. Ráadásul, mint azt lapunknak korábban több banknál is megerősítették, időközben a betéti kamatok felárai is mérséklődtek, így a piaci verseny nyomásának enyhülése is lehetőséget nyújt a kamatok csökkentésére, amellett a forráshiány is fokozatosan mérséklődni kezdett.

Ugyan szerinte továbbra is a két számjegyű tartományban maradnak, ám ez legfeljebb 10, esetleg egy-két szereplő esetében 11 százalékot jelenthet. Július végén többen azt jósolták, hogy a két számjegyű kamatok akkor maradhatnak el, ha a kamatfelárak elérik a 2 százalékot, azaz, ha az irányadó ráta 8 százalékra süllyed. Félig-meddig lett igazuk.

A csúcsajánlat most 12 százalék, ebből többet is találni a piacon, és jócskán vannak 10 százalék körüli kamatok is. Ám ezek ma már nem sokat jelentenek hosszabb távon a takarékoskodónak, hiszen a második-harmadik hónaptól mindössze 4–7, legfeljebb 8 százalékon fial tovább a pénze.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

lekötés akció forintbetét Bank betéti kamat
Kapcsolódó cikkek