Pénz- és tőkepiac

Hullámvasúton a forint

Devizapiac. Két és fél hetes napon belüli mélypontra esett a forint árfolyama pénteken: a közös uniós fizetőeszköz egységéért a kora délutáni órákban 273,26 forintot kértek a devizapiacokon. Délután fél háromkor azután megfordult a trend, és erősödni kezdett a forint: az euró záráskor már csak 268,41 forintba került.

A kora délutáni mélyrepülés, majd erősödés a szakemberek szerint egyértelműen a nemzetközi eseményeknek köszönhető. A gyengülés egyik oka a cseh jegybank meglepetésszerű kamatvágása lehetett – vélekedik Orbán Gábor, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő kötvényportfólió-menedzsere. „A cseh jegybank kinyilvánította a preferenciáját egy gyengébb korona irányába, ez a forintra is negatívan hatott” – állítja a szakember. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint viszont a csehországi kamatdöntésnek nem volt hatása a magyar fizetőeszköz kurzusára, inkább egyfajta korrekciót láthattunk a piacon. „A globális hangulat hullámzik, ezt láthattuk” – mondta lapunknak Török. Hogy a forintra valóban jobban hatnak a nemzetközi események, mint a hazai történések, az is alátámasztja, hogy a csütörtöki külkereskedelmi forgalmi adatokra nem reagált a hazai fizetőeszköz, a péntek délutáni gyengülésnek viszont valószínűleg egy amerikai foglalkoztatási adat vetett véget – hívja fel a figyelmet Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Suppan egyébként három hónap múlva 265, az év vége felé pedig 260 forintos eurót vár. Orbán szerint a 285 forintos euró/forint kurzus a kritikus, amíg azt el nem érjük, a Magyar Nemzeti Bank törekedni fog arra, hogy rendezett körülmények között gyenge irányba terelgesse a hazai devizát. A viszonylag erős és stabil forint miatt a szakemberek úgy vélekednek, a júliusi egy százalékpontos kamatcsökkentést augusztusban újabb fél százalékpontos enyhítés követi. A kamatvágásoknak ezzel nem szakad végük: a szakemberek szerint összesen három 50 bázispontos enyhítésre lehet számítani az idén, így a 2010-es esztendőt várhatóan 7 százalékos alapkamattal köszöntjük majd. VG

A BUX is hullámzott

A forinttal párhuzamosan gyengültek pénteken a pesti börze részvényei. A BUX napközben csaknem 2 százalékos mínuszba került, amelyet sikerült a nap végére 0,17 százalékosra mérsékelnie, így 17 820,15 ponton zárt.

A péntek egyik nyertese az OTP volt, amely napközben szintén esett, a délutáni fellendülés azonban 1,42 százalékos pluszba lendítette, így 4498 forinton zárt.

A péntek egyik nyertese az OTP volt, amely napközben szintén esett, a délutáni fellendülés azonban 1,42 százalékos pluszba lendítette, így 4498 forinton zárt. -->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek