Pénz- és tőkepiac

PSZÁF-tiltás a Wabardnak – Mi történik a biztosítottakkal?

Felfüggesztette a Wabard Biztosító Zrt. termékeinek terjesztését a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

A felügyelet tegnapi határozata egyben azt is jelenti, hogy a Wabard az idén már nem növelheti szerződésállományát, és nem vehet részt az október végén induló nagy össznépi játékban, az átszerződésben, amikor megnyílik a lehetőség arra, hogy az autótulajdonosok előnyösebb feltételeket kínáló biztosítóval szerződjenek. (Ez különösen amiatt jelent nagy érvágást, hogy értesüléseink szerint igen versenyképes árakon teljes körű cascót vezettek volna be.)

Ennek oka, hogy a PSZÁF előírta: ha rendbe hozták a biztosító működését, három hónapos folyamatos működés után egy biztosítási minősítéssel rendelkező, független könyvvizsgáló cég auditjának eredményeit is meg kell küldeni a felügyeletnek, és csak azután vonják vissza a felfüggesztési határozatot. Ha tehát hétfőtől minden tekintetben kielégítenék a PSZÁF előírásait, karácsony előtt akkor sem nyílna lehetőség új szerződések megkötésére.

A felügyelet egyebek mellett kötelezte a biztosítót, hogy erősítse meg a működési kockázatok csökkentését szolgáló információs és ellenőrzési rendszerét. A határozat szerint szükség van a teljes szabályozási rendszer módosítására, a szabályzatok közötti összhang megteremtésére, valamint a felelősségi körök tisztázására is. Emellett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb-) konstrukcióira „a biztosításmatematikai elvekkel is összhangban álló díjkalkulációt kell készítenie” a társaságnak.

A PSZÁF határozata nem érinti a meglévő szerződéses állományt: a már futó kontraktusok esetében a Wabardnak változatlanul teljesítenie kell biztosítási kötelezettségeit.

Ez nem is okozhat gondot, lapunk értesülései szerint ugyanis a cég szavatolótőkéje – amely révén a biztosító akkor is teljesíteni tudja kötelezettségeit, ha erre a beszedett díjak, illetve a biztosítástechnikai tartalékok nem nyújtanak fedezetet – meghaladja az 1,5 milliárd forintot.

A társaságnál tavaly év végén alakult ki szavatolótőke-hiány, miután működése első két hónapjában a tervezettnél lényegesen több szerződést kötött. Ezért aztán az idén jó néhány alkalommal emelni kellett az alaptőkét, utoljára néhány nappal ezelőtt, egymilliárd forinttal, 2,966 milliárdra.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

PSZÁF szavatóló tőke szerződés biztosító tilt határozat biztosított Wabard kgfb
Kapcsolódó cikkek