BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alaposan megrostálná a hitelfelvevőket az MNB-javaslat

Ha a jegybank elképzelései szerint szigorítják a devizahitelek felvételét, egy átlagjövedelmű család, ha csak minimális magántőkéje van, legfeljebb egy panellakást vagy egy másfél milliós autót vásárolhatna, a minimálbérre bejelentettek pedig lényegében kiesnének a hitelpiacról.

Az FHB Jelzálogbank vezérigazgatója szerint a most hitelre jogosultak fele kaphatna csak jelzálogkölcsönt a bankoktól, ha a jegybank szigorú javaslata megvalósul. Gyuris Dániel az MR1 - Kossuth Rádió 180 perc című műsorában úgy vélte, nem csak az új hitelekkel lehet gond, mert a javaslat annak is problémát okozhat, aki a régi, de nehezen törleszthető kölcsönét akarja átváltani.

Mint a Világgazdaság Online is megírta, a jegybank szigorítana a hitelfelvételen, és különösen a devizahitelezést fogná vissza. Minden háztartási hitelnél figyelembe vennék a havi nettó jövedelmet, és annak bizonyos százalékánál nem lehetne magasabb a havi törlesztő részlet.

Típustól függően a jelzáloghiteleknél is óriási különbségeket javasol a jegybank: 30-65 százalékos önrészt követelne meg. Tabák Péter, a jegybank igazgatója tegnap arról beszélt, egy átlagkeresetű család 7-8 milliót kaphat forinthitelben, míg devizában ennél kevesebbet, 4-6 milliót. Autóhitelnél vagy lízingnél a futamidő nem lehet hosszabb öt évnél, és 20-60 százalék önrészt itt is megkövetelne a jegybank.

Az éppen aktuális devizaárfolyamokról itt tájékozódhat!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.