Pénz- és tőkepiac

Jól fizetnek a magánnyugdíjpénztárak

A harmadik negyedévben a magánnyugdíjkasszák alapjainak többsége a kockázatmentesnél magasabb hozamot ért el

A második negyedévet rekorderedménnyel zárták a magánnyugdíjpénztárak: befektetéseiken a pénzügyi felügyelet adatai szerint több mint 176 milliárd forintot nyertek. A harmadik negyedévre sem lehet azonban panaszuk a piaci szereplőknek, az árfolyamadatok szerint a kasszák többsége ugyanis ebben az időszakban is kiválóan, a kockázatmentes befektetéseket túlszárnyalva teljesített.

 Ez nem meglepő, hiszen a hazai piacok július és október között valósággal megtáltosodtak: a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 32 százalékot emelkedett a harmadik negyedévben, a hosszú állampapírok árfolyamát követő MAX index ugyanez idő alatt több mint 10 százalékot szedett magára. A rövid állampapírok teljesítményét, vagyis a kockázatmentes hozamot mérő RMAX eközben mindössze 3,6 százalékot emelkedett.

A legmagasabb hozamot a harmadik negyedévben is a növekedési alapok érték el. A 19 kassza közül 14-nek sikerült százalékosan két számjegyű hozamra szert tennie ebben az időszakban, de a többiek nyeresége is meghaladta az RMAX-ét. Az eltérések a kategórián belül továbbra is nagyok.

A dobogóra 15 százalék alatti hozammal nem lehetett felkerülni; a legjobban az OTP Magánnyugdíjpénztárnak sikerült a negyedév, alapja csaknem 19 százalékot szedett magára. A lista végén az Évgyűrűk növekedési portfóliója áll alig több mint 5 százalékos nyereséggel. Az év elejétől számítva a növekedési alapok listáját a Quaestor vezeti, amely októberre több mint 31 százalékos hozamot ért el, majd az OTP és az ING következik.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

OTP Quaestor magánynyugdíjpénztárak ING befektetés portfóliók
Kapcsolódó cikkek