Pénz- és tőkepiac

Tovább lassulhat a lakáshitelpiac

Tovább lassíthatja a magyar lakáshitelpiacot a jegybank által javasolt intézkedéscsomag, hiszen mind a hitel/fedezet arány, mind a törlesztésre fordítható jövedelem korlátozása jelentősen leszűkíti a potenciális adósok körét.

Pedig a hazai pénzügyi szolgáltatók nem zártak túl mozgalmas nyarat, ami az újonnan kihelyezett lakáshiteleket illeti: a korábban jellemző havi 50–80 milliárd forintos mennyiséggel szemben ez év augusztusában már csak 25 milliárdot helyeztek ki a piaci szereplők.


A leendő adósokat a hitel/fedezet arány korlátozása érinti kevésbé érzékenyen. A forintkölcsönöknél például 70 százalékos a maximált arány, ez nem sokkal alacsonyabb a bankoknál most érvényes mértékeknél.

Nagy megszorítást szenvedhetnek el viszont az euróban eladósodni kívánó ügyfelek, hiszen ők a fedezetül felajánlott ingatlan értékének alig több mint felét kaphatnák meg kölcsönként.

Komolyabb gondot okozna viszont a maximális törlesztés/jövedelem arány a lakáshitelben gondolkodó klienseknél, hiszen ez az euróhiteleknél akkor sem csúszhatna 38 százalék fölé, ha a háztartás nettó jövedelme meghaladja a félmillió forintot: ha pedig 250 ezer alatt marad, akkor 23 százalék a felső limit.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható 

fedezet lakáshitelpiac hitel bankok
Kapcsolódó cikkek