Pénz- és tőkepiac

Félnek a bankárok a szabályozástól

Az európai bankárok aggódnak, hogy a globális pénzügyi krízisre válaszul alkalmazott túlzott szabályozás akár a reálgazdasági növekedést is veszélyeztetheti – tudósított a Financial Times.

„A tőkemegfelelési mutatók emelése a gazdasági ciklus rossz pontján könnyen ahhoz vezethet, hogy a hitelkínálat drasztikusan csökken a piacon, és így egy újabb hitelválság alakulhat ki. Ez megszakíthatja és késleltetheti a jelenleg törékeny gazdasági fellendülést” – véli Stephen Green, Európa legnagyobb bankja, a HSBC vezérigazgatója.


Hasonlóan vélekedik az Európa legnagyobb piaci kapitalizációjú bankjaként számon tartott Santander vezérigazgatója, Emilio Botín is. Véleménye szerint a szabályozás koncepciótlan erősítése nem kívánatos eredményekhez vezethet.

„Nem szabad alábecsülni a kockázatokat, azonban arra is figyelnünk kell, hogy ne vigyük túlzásba a reagálást, ne határozzunk meg a szükségesnél keményebb tőkemegfelelési kritériumokat, amelyek kétségtelenül megnövelnék a hitelezés költségeit és megnehezítenék a hitelek felvételét” – vélekedett Botín.

Jürgen Stark, az Európai Központi Bank Monetáris Tanácsának tagja eközben visszautasította Josef Ackermann, a Deutsche Bank vezérigazgatójának javaslatát, amelyben egy részben kormányzati forrásokból finanszírozott pán-európai alap felállítását szorgalmazta bajba került bankok kisegítésére.

„Nem hozhatunk létre egy újabb intézményt az adófizetők pénzéből, amely erősíti a rendszerben jelenleg is jelen lévő morális kockázatokat. A válság következtében nem látom, hogy az európai pénzügyi szektor tanult volna a válságból: nem tapasztalható változás a szektor szereplőinek viselkedésében” – állítja Stark.

HSBC Deutsche Bank Santander EKB Green
Kapcsolódó cikkek