Pénz- és tőkepiac

HBOS, RBS - A titkos banki kölcsönökről beszél a miniszter

Alistair Darling brit pénzügyminiszter ma a képviselők előtt indokolja meg, miért tartották titkokban azt az összesen 61,6 milliárd fontos kölcsönt, amit a kép pénzintézet múlt ősszel kapott.

A pénzügyminiszter vélhetően a brit parlament alsó házában ismerteti érveit, hogy alátámassza: a közérdeket szolgálta az RBS-nek és az HBOS-nek nyújtott kölcsönök titokban tartása – jelenti a BBC.

Kedden derült ki, hogy a két pénzintézet összesen 61,6 milliárd fontos támogatást kapott múlt ősszel anélkül, hogy erről a brit közvéleményt tájékoztatták volna. A kölcsönöket mindkét bank visszafizette 2009 januárjáig. A londoni City működését felügyelő miniszter korábban azt közölte, hogy a gondokkal küzdő HBOS-t felvásárló Lloyds befektetői tudtak a támogatás kifizetéséről.

Lord Myners kizárta, hogy könyvelési trükköket is bevetettek volna, mivel a két pénzintézetnek adott támogatás megjelent a Bank of England könyvelésében. A miniszter hozzáfűzte, hogy az Európai Központi Bank és a Fed is végrehajtott hasonló titkos akciókat.

Darling HBOS RBS pénzügyminiszter
Kapcsolódó cikkek