Pénz- és tőkepiac

Pörgés lesz a héten - Dolgozik az úthenger a kötvénypiacon

"Ez a hét nem kicsi, ez sűrű" Csütörtökön Hálaadás napja miatt lesznek zárva az amerikai piacok, pénteken pedig rövidített kereskedés lesz Amerikában, emiatt más piacokon is alacsonyabb lehet az érdeklődés a hét másik felében – írja a Cashline.

Persze a kiskereskedelmi társaságok esetében különösen fontos nap a péntek, hiszen a hagyományok szerint ez a "Fekete Péntek". A hagyomány szerint ugyanis az amúgy évközben veszteséges vállalatok nettó eredménye a karácsonyi vásárlásoknak köszönhetően ezen a napon fordult át mínuszból pluszba.

A hét első részében is pörgés lesz, ma ugyanis a használt lakások értékesítési adata jelenik meg, kedden pedig a harmadik negyedéves GDP-adat első felülvizsgálata lát napvilágot. Emellett a Case-Shiller ingatlanpiaci index ad majd egy újabb támpontot a lakáspiac alakulásáról. Szerdán a tartós fogyasztási cikkek októberi megrendelési adata mellett az új lakások eladási mutatója lesz érdekes makro fronton.

Két gyorsjelentés is színezi a hetet, ma piaczárás után a Hewlett-Packard számai érkeznek, amely főként a Dell múlt heti kiábrándító beszámolóját követően tart komolyabb érdeklődésre számot; de a mezőgazdasági gépeket gyártó Deere szerdai gyorsjelentése is érdekes lehet majd.

Dolgozik az úthenger a kötvénypiacon, a kiváló piaci hangulatot ismét meglovagolják az amerikaiak: a hét folyamán összesen 118 milliárd dollár értékű kötvényaukció lesz (ma 2 éves, kedden 5 éves, szerdán 7 éves lejáratú). Ez főként annak tükrében izgalmas, hogy múlt héten csütörtökön a három hónapos lejáratú diszkontkincstárjegy (DKJ) hozama rövid időre negatívba csapott át, amelyre tavaly december óta nem akadt példa (akkor azonban sokkal alacsonyabb likviditás volt a pénzpiacokon). Ezzel párhuzamosan a hosszabb lejáratú állampapírokat is megrohamozták a vevők, így a 6 hónapos DKJ hozama 51 éve nem látott mélységbe, míg a 2 éves hozama 11 hónapja nem látott szintekre esett (kérdés, hogy a mai aukción mekkora lesz a hozaméhség). A beszámolók szerint néhány nagybank lehetett a háttérben, amelyek az év végi zárás előtt próbálják kozmetikázni könyveiket, kiseperve néhány kockázatos eszközt és helyükre véve likvidebbnek számító DKJ-t illetve hosszabb futamidejő kötvényeket.

Most akkor mekkora a forgalom a tőzsdéken? Az utóbbi hetekben egyre többet idézik a kommentárok, cikkek az amerikai és más részvénypiacok átlagosnál alacsonyabb forgalmát. Mindez véleményünk szerint arra utal, hogy az utóbbi hetek mozgása nem feltétlenül alátámasztott technikai szempontból. Ugyanakkor az év vége felé közeledve egyre több szereplő próbálja tupírozni az eddig éves teljesítményét, vélhetően arra törekszenek majd a befektetők, hogy megvédjék a profitot, ez pedig eleve az alacsonyabb volumen irányába mutat.

Másrészt - és ezt nem verik nagydobra - egyes beszámolók szerint a nagy intézményi befektetők házon belül részvényügyletei, illetve egymás közötti tranzakciók akár a teljes tőzsdei forgalom 10-20 százalékát is kitehetik, ennek fényében pedig már nem állnak olyan stabil lábakon az alacsony forgalmi mutatókat hangoztató víziók. Ezek az ügyletek a természetükből fakadóan nem jelennek meg a tőzsdei kereskedési adatok között, sőt sok esetben az is elképzelhető, hogy az ügyfelek nem is tudják pontosan, hogy teljesítik a megbízásaikat a pénzügyi szolgáltatók (bár nekik igazából mindegy). A nagybankok számára azért előnyösebb az ilyen háttérmegállapodás, mivel eleve olcsóbban teljesíthetőek ezek a megbízások, másrészt a tőzsdei tranzakciókkal ellentétben itt nagyobb mozgásterük van.

cashline kötvénypiac GDP DKJ hozam dell ingatlanpiac gyorsjelentés Deere használt lakás Case-Shiller index
Kapcsolódó cikkek