Pénz- és tőkepiac

Változatos válságstratégiák

A gazdasági válságról és a műkincspiac – minden bizonnyal átmeneti – zsugorodásáról tanúskodott a tegnap zárult Budapest Art Fair, és alighanem az előttünk álló téli szezonban is érezhető lesz a gyűjtők és az aukciósházak visszafogottsága.

Ez tükröződött a vásár kiállítóinak alacsony számán, és információink szerint az Art Fairt „bevállalt” cégek is a szokottnál gyérebb gyűjtői érdeklődéssel szembesültek. Az első fél évhez képest egyelőre csak minimális élénkülés tapasztalható a piacon, ezért a galériák, aukciósházak kénytelenek átgondolni üzletpolitikájukat. A nehéz helyzetre adott válasz sokféle lehet: van olyan cég, amelyik csökkenti kínálatát, másutt új tulajdonosi háttérrel kísérleteznek, de olyan galéria is akad, amelyik előremenekülve igyekszik nagyobb szeletet kihasítani magának tortából.

Utóbbi stratégia jellemzi a Pintér Aukciósházat, amelyik a Műcsarnokban rendezett vásáron december eleji, háromnapos aukciósorozatának egyes darabjait mutatta be. A Falk Miksa utca talán legnagyobb alapterületű és egyik legrégebben működő antikbútor-üzlete tavaly kezdett változó profilú és nagyságú aukciók szervezésébe. A most öszszegyűjtött mintegy 600 tételnyi régi, modern és kortárs festmény- és műtárgyanyag a cég minden eddigi próbálkozását felülmúlja. Ha sikerrel zárul az árverés, és folytatása is lesz, akkor a Pintér felzárkózhat a meghatározó vegyes profilú hazai aukciósházak (BÁV, Nagyházi, Polgár) mellé. Hasonlóan nagyszabású, több százmillió forintos összkikiáltási árú anyagot visz egyébként kalapács alá az Art Fairen nem szerepelt Polgár Galéria is, méghozzá majdnem ugyanakkor, mint a Pintér.

A vásár egyik meglepetéseként a Kieselbach Galéria standján nem az aktuális aukciós anyaggal találkozhattunk, hanem egy e héten nyíló eladási kiállítás válogatásával. A szezon legjobb képei címet viselő anyagban zömmel a huszadik század első felének klasszikus magyar festőitől (Gulácsy Lajos, Rippl-Rónai József, Vaszary János, Aba-Novák Vilmos stb.) találunk alkotásokat, de 19. századi (Paál László) és 1945 utáni (Veszelszky Béla, Lossonczy Tamás) mesterek is szerepelnek benne. A Belvedere Szalonnál is megfigyelhető az aukciózás mellett a galériás forgalmazás térnyerése. A vásáron a december 5-i árverés néhány képe mellett látható volt egy muzeális értékű Vaszary-festmény (Pávákat etető fiú, 1901) 42 millió forintos eladási áron, és a jövő nyárra tervezett Váli Dezső-kiállításból is ízelítőt kaphattunk.

A MissionArt már e hét szerdán megrendezi téli árverését, amelynek néhány tételével a vásáron is találkozhattunk. Az igényes szakmai háttérrel működő galéria összesen 163 tételnyi modern és kortárs művet visz kalapács alá az elköltözött Montparnasse Galéria helyén, a Falk Miksa utca 17.-ben. Közepes árfekvésű, zömmel néhány százezer forintos kikiáltási árú képekre tehetünk szert többek között Kádár Bélától, Keserü Ilonától, El Kazovszkijtól és nagybányai festőktől.

Miközben a modern magyar művészekkel foglalkozó hazai és külföldi galériák (Erdész, Ernst, Le Minotaure, Kálmán Makláry stb.) mezőnyén alig érezhettük a gazdasági válságot, a kortárs művészeti szcéna jelenléte meglehetősen esetleges volt. A szakma „nagy öregje”, Szalóky Károly három standot is bérelt galériái (Várfok, Spiritusz) számára, a kArton 5. karikatúra- és képregény-aukciójával rukkolt elő, a Knoll pedig saját jelenlétén túl osztrák kortárs galériák meghívásával is igyekezett erősíteni a Budapest Art Fairt. Mindez – és a városszerte megrendezett szombat esti „galériák éjszakája” – azonban csak részben ellensúlyoztai több meghatározó szereplő távolmaradását.


Tulajdonosváltás

A nehéz gazdasági helyzet, valamint az idén rendezett dizájn- és képzőművészeti árverések szerény eredménye részleges tulajdonosváltáshoz vezetett az Art Fairen nem képviselt, 2008 végén alakult Ferenczi és Társai Aukciósháznál. Mostantól Ferenczi és Szénássy Aukciósházként működik tovább a cég, miután Ferenczi István összefogott a reklámszektorból, a Laboratory Group tulajdonostársaként ismert Szénássy Alexszel. A képzőművészeti aukciós tevékenység szakmai alakításában ezentúl a több évtizedes tapasztalattal rendelkező Körmendi Galéria közreműködik.


-->

pintér aukciósház polgár galéria Art Fair aukció
Kapcsolódó cikkek