Pénz- és tőkepiac

"A Citi esetében a hatóságok kicsit aggódnak"

Tegnap este a bankok körül forogtak a hírek, hisz a Bank of America bejelentette, visszafizette az amerikai kormányzatnak a 45 milliárd dolláros TARP hitelt, amit részben (19,3 milliárd) új részvények kibocsátásából, másrészt saját forrásokból fedezett – írja a Cashline.

És persze a vezérigazgató nem feledkezett megemlíteni azt, hogy ez a törlesztés is a gazdaság egészséges állapotát tükrözi vissza, csak hát elfeledkezik arról, hogy ekkora pénzeket csak a bankszektor volt képes kitermelni magából az elmúlt negyedévekben, azt is nagyrészt a kereskedési üzletágnak köszönhetően, a reálgazdaság nagyobb része igen csak nyögi a válság terheit, sok esetben a létért küzd.

De a Citigroup sem volt rest végre bejelenteni, hogy 20 milliárd dollárt ő is gyorsan törlesztene abból a 45 milliárdos TARP forrásból, amellyel a kormányzat segítette ki. Persze itt is a jól bevett új részvénykibocsátás eszközéhez nyúlhatnak, bár ha a teljes mennyiséget részvényekből akarják fedezni, akkor az közel 20 százalékos hígulást jelentene, így könnyen lehet, hogy részben saját forrásokat is megmozgatnak az ügy érdekében.

Viszont a Citi esetében a hatóságok kicsit aggódnak, hogy ténylegesen meg tud-e állni a saját lábán, hisz ebbe a bankba eszement pénzeket pumpált bele az állam, és csak azért, hogy a bank le tudja magáról rázni a kormányzati béklyót és kontrollt, nem biztos, hogy érdemes ekkora rendszerkockázatot vállalnia az államnak, hisz egy újabb bedőlés óriási lavinát indítana be.

Ma délután a Bank of England tart kamatdöntő ülést, ahol nem a kamatok lesznek a fókuszban, hanem az eszközvásárlási programok. Ismerve a szigetország gazdasági kondícióit, a politikusok és a jegybankárok igyekeznek minél több pénzt pumpálni az akadozó gépezetbe, de így is nagyon nehezen megy a talpra állás, ráadásul még technikai értelemben sem ért véget a nem úgy, mint az USA-ban és néhány európai államban.

Másik oldalról viszont óriási költségvetési deficittel rendelkezik Nagy-Britannia, amit ha nem sikerül orvosolni, akkor az még nagyobb problémákat generálhat, nem is beszélve a leminősítés kockázatáról.

Bank of England Citigroup részvénykibocsátás költségvetési deficit TARP Citi kamatdöntő
Kapcsolódó cikkek