Pénz- és tőkepiac

Az EBRD a devizahiteleink miatt aggódik, de nem lép

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) múlt heti bankárszemináriumán leszögezte, hogy jelenleg nem időszerű új szabályozókat bevezetni a pénzvilágban, annak ellenére, hogy a szervezet szerint a közép-európai régió túlzott devizaadósságai hozzájárultak a válság elhatalmasodásához.

Az EBRD találkozójának apropóját az adta, hogy a térségben a szakértők szerint túlzottan magas a devizahitelek, elsősorban az euró- és frank kölcsönök aránya.

Lettországban például ezek aránya meghaladja a 90 százalékot, de több más államban is 50 százalék fölött mozog. Azokban az országokban, ahol a kamat szabadon mozog, a lakosság a törlesztőrészletek emelkedésével néz szembe, míg a fix kamatot alkalmazó országokban csak a gazdaság megszorításával tartható a ráta.

Ennek ellenére az EBRD nem fontolgatja a devizahiteleket korlátozó szabályok bevezetését – idézi a Financial Times Erik Berglofot, a szervezet vezető közgazdászát. A találkozón a felek megállapodtak arról, hogy jogszabályi változás nélkül igyekeznek csökkenteni a devizakitettséget és előmozdítják a bankok önkéntes lépéseit ezen a téren.

Az EBRD alelnöke ugyanakkor hozzátette: nem fogják jelentősen csökkenteni az euróhitelek arányát azokban az országokban, amelyek a következő öt évben csatlakoznak az eurózónához.

devizahitel Frank Berglof EBRD közgazdász euró kamat devizakitettség
Kapcsolódó cikkek