Pénz- és tőkepiac

Befektetési tipp - A fejlődő országokat ajánlja a Pioneer

A világgazdasági válság nyertesei közé tartozó fejlődő országok gyorsan magukhoz tértek a válság után, és várhatóan az elkövetkezendő évtized gazdasági fejlődésének éllovasai közé fognak tartozni. A Pioneer Alapkezelő indiai és latin-amerikai vállalatok részvényeibe fektető nyílt végű befektetési alapjai az átrendeződő világgazdasági erőviszonyokra építenek.

A válság súlypont-eltolódást hoz a gazdasági régiók között: a korábban dinamikusan fejlődő Kína mellett India és Dél-Amerika jutnak meghatározó szerephez az elkövetkező évtizedekben. Az országok fejlődése a vállalatok teljesítményében is tükröződik, ez pedig hosszabb távon a részvények árfolyamát is emelkedő pályára állítja.


 
A fejlődő országok vállalatainak részvényei a korai szakaszában számítanak igazán jó befektetésnek. A következő 20 évben ezektől a papíroktól nagyobb növekedés várható, mint más régiók befektetéseitől. Elsősorban azoknak jelenthetnek jó befektetést az indiai és latin-amerikai alapok, akik hajlandóak kockázatot vállalni annak érdekében, hogy hosszú távú befektetéseik az átlagosnál jobban gyarapodjanak.
 
„A válságból a befektetők megtanulták, hogy megtakarításaik egy részét – 2-3 havi megélhetésük fedezetét - érdemes azonnal hozzáférhető befektetési formában, így például kötvény- vagy pénzpiaci alapokban tartani.” – hangsúlyozta Vízkeleti Sándor a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója. „A néhány éven belül felmerülő nagyobb kiadásokra félretett pénzt érdemes kötvény- vagy vegyes befektetési alapokban fialtatni. A maradék 20-30 százalék pedig legalább 4-5 évig nagyobb kockázatú, de nagyobb hozammal kecsegtető részvényalapokban gyarapítható.” – tette hozzá Vízkeleti Sándor.
 
 A Pioneer Funds – Latin-American Equity befektetési alap Latin-Amerika legdinamikusabban fejlődő államai, elsősorban Brazília és Mexikó vállalatainak részvényeit vásárolja, de megtalálhatók benne chilei vagy perui vállalatok papírjai is.

A befektetési alapok teljesítményét összehasonlíthatja itt

részvény fejlődő ország Pioneer Alapkezelő kötvény befektetési alap Dél-Amerika India
Kapcsolódó cikkek