Pénz- és tőkepiac

Heti csúcs után hova indulhat a forint?

Heti csúcsra erősödött tegnap a hazai fizetőeszköz, ehhez a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásokat alulmúló, 25 bázispontos kamatvágása is hozzájárult – vélték tegnap a szakértők, akiknek a véleménye ugyanakkor megoszlott arról, hogy januárban milyen irányba mozdulhat el a forint.

A hazai fizetőeszköz több mint egy százalékot kapaszkodott az euróval szemben, 273,87 forintig süllyedt a jegyzés, a svájci frankért 183,37. Nem gyakorolt negatív hatást a forintra a vártnál kisebb kamatvágás – mondta a Világgazdaságnak Orosz Dániel, az Axa elemzője.

Azzal, hogy a jegybank óvatosabb monetáris lazítás mellett döntött, mégis félő, hogy a kötvénytulajdonosok elkezdik kötvényportfóliójukat leépíteni, illetve kisebb érdeklődést mutatnak a papírok iránt. Az elemző szerint a forint elmúlt hetekben tapasztalt gyengélkedése lehetett az egyik oka annak, hogy a jegybank óvatosabban lépett.

Ugyan az MNB-nek nincs árfolyamcélja, ám az korábban is látszott, hogy ha a forint a 280 és 290 közötti zónát megközelíti, akkor a monetáris tanács már inkább a visszafogottabb politika felé hajlik – tette hozzá. A forint a múlt héten már tartósabban nekifeszült a 280-as szintnek, ezzel egyre inkább kérdésessé vált a kamatcsökkentési ciklus tempójának tarthatósága. Orosz Dániel úgy véli, középtávon sok a kockázati tényező, ezért nehéz megbecsülni a forint irányát, amely alapvetően két dologtól függ.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

AXA forint Orosz Dániel kötvény kamatvágás árfolyam kamatcsökkentés
Kapcsolódó cikkek