Pénz- és tőkepiac

Sztálin füle is eladó

Az 1956-ban ledöntött Sztálin szobor egy darabjára is licitálni lehet a Nagyházi Galéria holnap esti árverésén.

A diktátort ábrázoló monumentális bronzöntvény 36 centiméter magas bal füle az árverés utolsó tételeként, 2,4 millió forintos kikiáltási áron vár majd vevőre a Balaton utcai galériánál. A töredéket - amelyet a debreceni MODEM tavalyi kiállításán is láthatott a nagyközönség - szakértők a szocialista realizmus képzőművészetének jeles emlékeként tartják számon.

Az árverés közel négyszáz tétele között természetesen inkább más jellegű képzőművészeti érdekességek szerepelnek. Megvásárolhatjuk egyebek mellett Rippl-Rónai József egy leheletfinom női hátaktját (induló ár: 8 millió forint), vagy Gulácsy Lajos 12 millióról startoló Városrészletét.

Az anyag zömét ennél jóval alacsonyabb - néhány százezer forintos, esetenként százezer forint alatti - kikiáltási árakról indítja az aukciósház, és a gazdasági válság miatti nyomott kereslet jó vételi lehetőséget ígér azok számára, akik most is tudnak és hajlandóak műtárgyakat vásárolni.

A gyenge kereslet egyébként a Nagyházi festményárverésének első napján, hétfő este is érezhető volt. A 324 régi és 19. századi kép és szobor alig több mint egyharmada, 112 tétel talált gazdára, és a magas kikiáltási árú, muzeális alkotások közül szinte mindegyik eladatlan maradt.

 

műkincspiac sztálin füle kommunizmus
Kapcsolódó cikkek