Pénz- és tőkepiac

Koreai nyugdíjasok lesznek a Gatwick új tulajdonosai

A világ ötödik legnagyobb nyugdíjalapja, a koreai Nemzeti Nyugdíjalap 12 százalékos részesedést vásárol a londoni Gatwick reptérből, ezzel megnégyszerezi a külföldi befektetéseit.

A nyugdíjalap célja, hogy 2014-ig a jelenleg 240 milliárdról 400 milliárd dollárja növelje portfóliójának értékét. A koreai szervezet a múlt évben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 1,2 milliárd dollárnyi készpénzért megvásárolta az HSBC központját.

A nyugdíjalap vezetője a Financial Timesnak elmondta: céljuk, hogy a jelenlegi 1,3 százalékos brit kitettséget megemeljék. A Gatwick jelenlegi tulajdonosa a Global Infrastructure Partners (GIP), amely 1,51 milliárd dollárért vásárolta meg a repteret. A koreai nyugdíjalap mintegy 100 millió fontos befektetéssel vásárol 12 százalékos részesedést a cégből.

A vételár 45 százalékát hitelből fedezik, a GIP hangsúlyozta, hogy örömmel fogadja a koreai intézmény kisebbségi tulajdonossá válását, az irányítási jogot jelentő többségi tulajdon a jövőben is a befektetői csoporté marad.

HSBC reptér Gatwick GIP
Kapcsolódó cikkek