Pénz- és tőkepiac

Érdemes-e még fejlődő országok valutáit venni?

Miután 2009-ben jelentős nyereséget szereztek, az idei évben a fejlődő országok valutái már nem feltétlenül jelentenek túl jó befektetést.

A brazíliai reál, a chilei peso és más, ázsiai valuták a tavalyi évben komoly hasznot hoztak az ügyes befektetőknek, de ennek az időszaknak az elemzők szerint lassan vége, a hozamok csökkennek.

Az úgy nevezett carry trade üzlet lényege, hogy a befektetők egy alacsony kamatozású valutát vásárolnak, amelyet magas kamatú valutában hiteleznek meg, a kamatkülönbséget pedig zsebre teszik. A Morgan Stanley elemzője a Reutersnek elmondta: ezek az ügyletek veszítenek vonzerejükből, egyrészt a ráták csökkenése, másrészt a nagyobb volatilitás miatt.

A brazíliai reál carry értéke például jelenleg 45 százalék. Ez azt jelenti, hogy rátája az elmúlt öt évben az estek 55 százalékában jobb volt a jelenleginél. A 45 százalék átlagosnak tekinthető, nem szörnyű, de nem is óriási – fogalmazott Ron Leven. Tavaly a reál 33 százalékot erősített a dollárral szemben, idén azonban az értéke csaknem 3 százalékot csökkent az amerikai pénzzel szemben. A Standard Chartered elemzője, Mike Moran pedig úgy látja, hogy a fejlődő piacok valutájának élete ciklikus, az idei év pedig a ciklus végét, vagyis kevésbé nagy hasznot jelent.

carry trade valuta peso fejlődő ország reál befektetés
Kapcsolódó cikkek