Pénz- és tőkepiac

Egekbe szökhet a benzinár, örülhetnek a kisbefektetők!

A világ olajkészletei kimerülésének jelei kézzelfogható közelségbe kerültek – figyelmeztetnek amerikai katonai szakértők, amely hír hallatán a pénzügyi befektetési szféra is új stratégiák után kell hogy nézzen.

A magyarországi kisbefektetők még profitálhatnak is az elkövetkezendő változásokból, ha ügyesen, előrelátóan fektetik be pénzeszközeiket, állítja a Reálszisztéma Befektetési Alapkezelő Zrt. elemzője. Bár már ma is magasnak találjuk a benzin árát a kutaknál, a jövő ennél sötétebb lehet, ha a nyersolaj ára több száz dolláros értékig szalad, mert túllépjük a kitermelés globális tetőpontját.

Szakértők szerint a Föld nyersolaj készletének felét már most elhasználtuk. Bár a hadi célból és az autóipar által felhasznált olaj még mindig jelentős részt fed le az elfogyasztott mennyiségből, az ipari folyamatok jellegéből adódóan mára szinte minden termék előállításánál szükség van olajra. Ennek következményeként a Pentagon szakértői jelentése szerint a vártnál előbb köszönthet olajhiány a világra. Hasonló állásponton van az Egyesült Királyság több elemzője is, akik múlt heti riportjukban arra hívták fel a figyelmet, hogy az elkövetkezendő olajhiány már 2015-ig destabilizálhatja a gazdaságokat és a politikai erőviszonyokat.

Veszélyben vannak-e a hosszútávú befektetések és hogyan védekezhetnek a kisbefektetők a várható pénzügyi kockázatokkal szemben, teszik fel egyre gyakrabban a kérdést a pénzüket féltő hozam-vadászok. A hagyományos pénzügyi alapok, amelyek nagy mértékben támaszkodnak a jelenlegi erőviszonyokat tükröző befektetési portfóliókra viszonylag védteleneknek bizonyulhatnak a globális átrendeződéssel szemben. Vannak azonban újfajta befektetési alapok, amelyek kimondottan és célzottan e trendek szemelőtt tartásával alakítják ki befektetési politikájukat.

Bakács Tamás – a Reálszisztéma Marco Polo Származtatott Abszolút Hozam Alapjának szakértője szerint aki most jó helyre teszi a pénzét az már középtávon is jelentős hasznot húzhat a világ energia-politikai átrendeződéséből. „A portfólió testre szabásánál a várható növekvő és az figyelembevétele azt eredményezi, hogy akár 15-20 százalékos hozamvárakozással is számolhat az, aki a megfelelő alapot választja” – mondja el a szakember.

Az ügyesen alapot választó kisbefektetők hazánkban is hasznot húzhatnak a világ feltörekvő vállalatai által elért növekvő bevételekből. Ilyenek például a stratégailag jól szituált nemzetközi olaj- és gázkitermelő, kutató vállalatok, a nemesfémeket, ritka-földfémeket kitermelő cégek és az alternatív, megújuló energiával foglalkozó ipar piacvezető vállalatai. Az általuk kibocsátott részvények közepes kockázatvállalás mellett is magas hozamkitűzést tesznek elérhetővé az új alaptulajdonosok számára.

Reálszisztéma olajválság benzinár hozam infláció Bakács Tamás olajkészlet
Kapcsolódó cikkek