Pénz- és tőkepiac

Szűkmarkúak a bankok a lekötött betétekkel

A válság kapcsán kialakult forrásínség ellenére továbbra sem kápráztatják el a hosszú távú betétlekötésekben gondolkodó ügyfeleket a bankok: az egyéves lejáratra kínált kamatok még több piaci szereplőnél alacsonyabbak, mint a néhány hónapos betéteké.

A helyzetet jól illusztrálja, hogy a lakossági megtakarítási piacon aktívabb kilenc hazai hitelintézet közül öt ugyanazt a kamatot kínálja, mint 6 hónapos időtávra, háromnál pedig még alacsonyabb is az egyéves futamidőre szóló ráta.

A hosszú lejáratú betétek alacsonyabb respektjét alátámasztják a Magyar Nemzeti Bank statisztikái is. Ezek szerint februárban átlagosan évi 5,76 százalékos kamatot fizettek a háztartások éven belül lekötött betéteire a pénzügyi szolgáltatók, míg az egy évnél hosszabb lejáratoknál több mint egy százalékponttal alacsonyabb volt a szerződésekben szereplő ráta.

Igaz ugyanakkor, hogy a 2008. novemberi csúcsa óta némileg csökkent a rövid lejáratok javára írható különbség, hiszen akkor az éven belüli betéteknél regisztrált 11,19 százalékos átlagkamat még 1,8 százalékponttal haladta meg a hosszú távú megtakarításokét.

Az egy éven túli lejáratú lekötött betétekből pedig meglehetősen szolid a kínálat a piacon. Jelenleg a CIB Bank tart a palettán egy 18 hónapos betétet, évi 5,55 százalékos kamat mellett, az UniCredit pedig kétéves futamidő mellett kínál 5,50 százalékos kamatot.

Ezzel együtt az elérhető kamatok szintjével nincs nagyobb gond az egyéves futamidejű betéteknél sem. A jelentősebb szolgáltatók közül jelenleg az MKB Bank ajánlata tűnik a legmeggyőzőbbnek egy évre, ennél a konstrukciónál csaknem 6 százalékos kamatot zsebelhet be az ügyfél.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

lekötött betét lejárat UniCredit Magyar Nemzeti Bank MKB hintelintézet CIB kamat
Kapcsolódó cikkek