Pénz- és tőkepiac

Hiba volt engedni az eladósodást a PSZÁF elnöke szerint

Nincs kész recept a világban arra, hogy egy vagy két intézményben működjön a jegybank és a pénzügyi felügyelet – mondja Farkas Ádám, aki a Figyelőnek adott interjújában a devizakockázatok elengedéséről és a bankárok bónuszadójáról is beszélt.

A PSZÁF és az MNB esetleges összevonásával kapcsolatban Farkas elmondta: „Ez a szakmai kérdés nemcsak nálunk merült fel. A válság következtében szinte minden országban felülvizsgálták a nemzeti szintű felügyeleti szabályozást, ezen belül az intézményi struktúrát is. A krízis ugyanis rávilágított a jelenlegi rendszerek gyengeségeire.

Célravezetőbb, ha azt vizsgáljuk, hogy egy országban a felügyeleti rendszer egésze vajon képes-e megfelelni a vele szemben támasztott objektív kritériumoknak. Erről 2009 őszén, Magyarországon alapos, nemzetközi szintű szakértői elemzés készült, több lehetséges intézményi megoldás részletes vizsgálatával. Ennek alapján az a döntés született, hogy nálunk megmarad önálló intézményként a jegybank és a pénzügyi felügyelet.

A lakosság devizahiteleivel kapcsolatban, illetve hogy hiba volt-e engedni az ilyen mértékű eladósodást a PSZÁF elnöke elmondta: „Ennyire és ilyen feltételek mellett ez hiba volt. A kialakult helyzet kockázatokat hordoz magában, nemcsak a lakosság és a bankrendszer, hanem az egész ország számára is. Ezt a rizikót a bőségesen és olcsón rendelkezésre álló devizalikviditás időszakában nem sikerült a helyén kezelni.”

 „Az egyes tranzakciók megadóztatására, vagyis a Nobel-díjas közgazdász után „Tobin-adónak” nevezett teher bevezetésére ma nem sok esélyt látok. A pénzügyi fogyasztóvédelem a tavaly őszi-téli jogszabály-változásokkal a helyére került – vélte a PSZÁF vezetője.

PSZÁF Farkas Ádám szabályozás eladósodás tobin-adó
Kapcsolódó cikkek