Pénz- és tőkepiac

Hitelek fojtogatta Európa - A bikák már harcba szálltak

Kedden az amerikai részvénypiac visszaszerezte nyitáskor elszenvedett veszteségeinek legnagyobb részét. A Dow Jones a nap közbeni 300 pontos veszteségből csupán kis mínuszba tudta felhozni magát.

Szerző: Tradenet Global

Egy ennyire kerek számot, amit a befektetők és kereskedők az egész világon követnek, nem kétséges, hogy a piac meg fog látogatni, hogy tesztelhesse ezt a 10 000 pontos szintet. A bikák már harcba szálltak, mivel számottevően a kerek szám fölé vitték az indexet. Nem vitás, hogy a bikák sikerrel tartották fel a medvéket a tegnapi kereskedés során.

Nem szűkölködünk piacmozgató hírekben sem, például itt van a kínai gazdaságpolitikai szigorítás, a hitelek fojtogatta Európa, a gyenge és az Észak- és Dél-Korea közötti növekvő feszültség.

Mivel a gazdaság már globális, tiszta sor, hogy az Egyesült Államok nehezen tud jelentős növekedést elérni, ha Európa elhúzódó recesszióba lép. Ugyanakkor a befektetők tegnap mégis inkább az amerikai hírekre koncentráltak, mint például a fogyasztói bizalmi indexre. Ez az adat fél órával nyitás után jelent meg, és értéke az elmúlt két év legjobb hangulatát mutatja.

Most már csak az a kérdés, hogy ez a bizalom és magabiztosság átragad-e a részvénypiacra. Hétfőn tehát az amerikai részvénypiac vegyesen zárt. A Dow Jones 0.23%-kal gyengült, az S&P500 index 0.04%-kal erősödött, a NASDAQ pedig 0.12%-kal került lejjebb. A kereskedés forgalma nem volt túl élénk, mindössze 1.88 milliárd cserélt gazdát az NYSE-n.

Az euró és az amerikai részvények közötti erős korreláció továbbra is fennáll. A részvények február óta a legalacsonyabb napi mélypontot ütötték meg, de a nap folyamán szépíteni tudtak. Ugyanígy tett az euró is a dollárral szemben. Bár néhány európai nyereséggel zárt, többen még mindig gyengélkednek. A görög tőzsde 14 hónapos mélyponton van, a spanyol 1 éves aljat ütött meg. Franciaország és Olaszország tőzsdéje 10, Nagy-Britanniáé 8.5 hónapos gödörben van. Németország még szerencsésnek is mondhatja magát a 3 hónapos mélyponttal. Az európai piacok már medve piacnak mondhatók, mivel az utolsó csúcsuk óta több, mint 20%-os esésben vannak.

Ahogy a hanyatlás folytatódik, a befektetők egyre inkább elfordulnak a részvénypiacok ETF-jeitől, különösen a feltörekvő piacokétól, mint Brazília, Kína és Oroszország; sőt még olyan árupiac-vezérelt gazdaságoktól is, mint Ausztrália. Ezen országok ETF-ei az elmúlt hónapokban még növekvő forgalmat mutattak.

Áprilisban az indexeket leképező ETF-ek a következőképpen alakultak:
Oroszország (RSX): -28%
Ausztrália (EWA): -26%
Brazília (EWZ): -23%
A feltörekvők átlaga (EEM): -19%
Kína (GXC): -17%

<resz62>
 
S&P 500 (SPY)

Az index a nap elején elszenvedett éles esés után 3%-nál is többet száguldott, mire enyhe pozitívba ért a zárásra. A korrekciót a bátorító fogyasztói bizalmi adatok hatására lendületet gyűjtő technikai mozgás indította el. A beindult erősödés komolyabb emelkedésbe csapott át, ahogy a pénzügyi részvények felől is szép emelkedések segítettek.
A koreai feszültség a kereskedés elején a befektetőket a részvények eladására és biztonságosabb eszközök keresésére sarkallta, így a részvények 95%-a esésnek indult, és a piac hat hónapos mélypontot ütött meg.

Az 1040 pontos támasz azonban megfogta az esést, és a hangulat megfordulásával az index bezárta a reggel nyitott nagy gap-jét, és a zárásra még enyhe plusz hozamot is fel tudott mutatni. Az index a 200 napos EMA indikátor 110.39-es értéke alatt kereskedik. Számos gap nyílt és maradt nyitva az agresszív zuhanás napjaiban, melyek korrekciós pontokként szolgálhatnak. Az első ilyen 111.76-nál található.

Az index 0.04% emelkedéssel 1074 ponton zárt.

NASDAQ (QQQQ)

A NASDAQ részvényei az első percekben a piaccal együtt zuhantak egy látszólag feneketlen kútba. Az ETF-en 43 pont közelében azonban a vevők meg tudták fordítani a trendet, és az index stabilan és tartósan emelkedésbe kezdett.

Az index 0.12% gyengüléssel 2211 ponton zárt.

Félvezetők ($SOX)

A chipszektor megkísérelte megállítani az áprilisi 405-ös csúcs óta tartó hanyatlását. A két hete történt pánik a szektort az EMA200 338 pontos értékéig nyomta le, ahol a vevők visszatértek, és visszakorrigálták az árfolyamot a szokásosnak tekinthető EMA20 és EMA50-ig 370 ponton.
Pénteken az index újra tesztelte a 200 napos mozgóátlagot 338.72 ponton. Ez a szint újra megmentette az ágazatot a további hanyatlástól.

A szektor 0.58% változással 345 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A pénzügyi szektor kedden rossz lábbal kelt fel, és az index a 200 napos EMA 48.21-es értéke alá esett, háromhavi mélypontra. A napon belüli trendforduló azonban visszahozta a vételi kedvet az év eleje óta felülteljesítő bankrészvényekre, és a kereskedés végére a vevők a kritikus EMA200 indikátor fölé húzták fel a piacot.

Az index 1.03% emelkedéssel zárt.
 
Biotech ($BTK)

A biotech szektor a nap elején kitört a zuhanó mintából, ami gyorsuló zuhanást jelentene. A tegnap említett 1030 pontos szintünk letörése eladói nyomáshoz vezetett, és a szektort az 1012 ponton álló EMA200-ig húzta le. Az ágazat az idén még nem került az EMA200 alá, így a tegnapi érintési pont elég bátorságot adott a vevőknek, hogy megfordítsák a trendet. A nap így egy Bullish Dragon Fly gyertyával ért véget.

A szektor -0.05% mozgással 1039 ponton zárt.


Dow Jones hozam index fejlődő piac befektető euró tradenet Nasdaq részvénypiac ETF
Kapcsolódó cikkek