Pénz- és tőkepiac

Kétheti csúcson az olaj ára

Az olaj ára kétheti csúcsot ért el pénteken, és 75 dollár fölé kúszott barrelenként.

Az olaj ára több mint 6 százalékkal emelkedett ezen héten, miután hivatalos adatok azt mutatják, hogy az üzemanyag iránti kereslet emelkedik a két fő fogyasztó országban: az Egyesült Államokban és Kínában.

Az Egyesült Államokban csaknem 7 százalékkal nőtt azolaj iránti kereslet az eltelt négy hétben - közölte az Energy Information Administration. Az amerikai nyersolajat júliusi szállításra 90 centtel magasabban, 75,45 dolláron jegyezték, mielőtt kissé visszacsúszott, 74,19 dollárra.

Az olaj ára rendkívül volatilis volt az elmúlt három héten. Emiatt számos befektető óvatossá vált, de sok olajkereskedő azzal érvel, hogy a piac vélhetően elérte az alsó határt. "Nem hiszem, hogy messze vagyunk az alsó támasztól" - mondta a Reutersnek a globális energiacsúcson Marco Dunand, a Mercuria Energy Trading elnök-vezérigazgatója.

A szakértő szerint bizonyos országoknak 65-70 dolláros alsó határra van szükségük. Kereskedők közben figyelemmel kísérik az Atlanti hurrikánszezonra vonatkozó prognózisokat. A szezon júniusban kezdődik és felmerült, hogy gondok lehetnek a Mexikói-öbölben történő szállításokkal különösen most, hogy a BP éppen az olajömlés megakadályozásán dolgozik.

olajár energiacsúcs Mexikói-öböl olaj kereskedő árfolyam
Kapcsolódó cikkek