Pénz- és tőkepiac

Nem túl sok reménnyel kecsegtető piacnyitás

Mínuszban nyitott szerdán a Budapesti Értéktőzsde indexe a BUX, azok után, hogy kedden végig alacsony pluszban járt.

A kezdeti két százalékos visszaesés után (kedden 0,91 százalék pluszban zárt) fél tíz magasságában már mérséklődött valamelyest a gyenge nyitás, másfél százalékos mínuszra.

A vezető részvények közül a kereskedés megindulása után nem sokkal a Mol árfolyma 1,11 százalékos, az OTP papírjai 2,60 százalékos csökkenést könyvelhettek el. Ez utóbbi esetében meghatározó a ma hajnalban közzétett negyedéves gyorsjelentés, amely a nettó profit szempontjából ugyan meghaladja az elemzői várakozásokat, viszont a kamatbevételek egy év alatt 10, egy negyedév alatt 7 százalékos visszaesést jeleznek.(A Mol csütörtök hajnalban teszi közzé első negyedéves gyorsjelentését, amelytől ismét érdemi nettó profitot vár a piac.).

A forint árfolyamát illetően - a Dow Jones hírügynökség szerda reggeli jelentéséből kiindulva - elképzelhető, hogy szerdán 275-276-ra is lemehet az euró árfolyama, de az elemzők többsége óvatosabb, és 276/279 forintban határozza meg az euró szerdán várható árát. A reggel fél kilences euró árfolyam mindenestre már a forint gyengülését jelezte: míg kedden délután az uniós deviza egy egységéért 276,77 forintot kértek, ma reggel már 279,52 forinton születtek kötések. A forint egyébként ma reggel gyengült a dollárral és a sváci frankkal szemben is. A zöld hasúért fél kilenckor 229,45 forot kértek, szemben a kedd délutáni 223,14 forinttal, míg a svájci frank a keddi 197,36 forintról 199,90 forintra drágult.

A tengeren túli kereskedés esetében bár pozitív tartományban nyitottak kedden a tőzsdék, végül mégis 1 százalék feletti csökkenéssel zártak.

A Dow Jones 1,1 százalékkal, a Nasdaq 1,6 százalékkal, az S&P 500 pedig 1,4 százalékkal esett. A kereskedés közben az euró négyéves mélypontra zuhant a dollárral szemben, az amerikai államkötvényhozamok pedig csökkentek, ami azt jelzi, hogy a befektetők kockázatvállalási hajlandósága gyengül. Ehhez persze jelentősen hozzájárult a tegnap esti német bejelentés, amellyel betiltották a fedezetlen short-ügyleteket. Az azonnali jelentős befektetői hangulatromlás nyomán az euró két százalékot gyengült a dollárral szemben, újabb négyébves mélypontra zuhanva.

Friss árfolyamok, itt!

Dow Jones részvényárfolyamok BUX tőzsdenyitás
Kapcsolódó cikkek