Pénz- és tőkepiac

Újabb pénzügyi céget "meszelt el" a PSZÁF

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenység – pénzkölcsönnyújtás és pénzügyi lízing végzése – miatt 50 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a Credit Bonus a.s. társaságot ma közzétett határozatában.

A Felügyelet ügyfélbejelentés nyomán hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást a pozsonyi székhelyű, de kizárólag magyarországi tulajdonossal és vezető tisztségviselőkkel rendelkező Credit Bonus a.s. itthoni tevékenysége kapcsán.

A vizsgálat – amelynek keretében a Felügyelet 2010. április 15-én helyszíni ellenőrzést is tartott a társaság budapesti irodájában – megállapította: a Credit Bonus a.s. 2008-tól üzletszerű módon engedély nélkül nyújtott pénzkölcsönt és végzett pénzügyi lízingtevékenységet Magyarországon.
 
A társaság e tevékenységét – egyes ügyfeleit és a Felügyeletet is megtéveszteni szándékozó módon – határon átnyúló szolgáltatás látszatát keltve végezte a felügyeleti határozat meghozatalának napjáig. A vizsgálat megállapítása szerint a Credit Bonus – amely 2009 márciusában egyébként tájékoztatás kért és kapott a Felügyelettől a jövőbeni határon átnyúló tevékenység végzésének jogszabályi feltételeiről – egyértelműen ki kívánta használni a magyar és a szlovák jogi szabályozás adta esetleges különbségeket, megkerülve a hazai hitelintézeti törvény rendelkezéseit.
 
A bírságok mértékének meghatározásakor a Felügyelet súlyosbító tényezőként vette figyelembe, hogy a Credit Bonus a.s. felelős képviselői az eljárás során a hatósággal szemben megtévesztő magatartást tanúsítottak, több, önmagukban is engedélyköteles tevékenységet huzamos időn át végeztek, felügyeleti ellenőrzés hiányában ezzel kiemelten kockázatot helyzetbe hozva ügyfeleiket. Enyhítő körülménynek számított, hogy a tevékenység végzését a társaság nem kívánta eltitkolni a vizsgálat során.
 
2010. január 1-jétől a Felügyeletről szóló törvény módosulása nyomán az eddigi 20 millióról 500 millió forintra növekedett az engedély nélküli vagy bejelentés hiányában végzett szolgáltatás esetén kiszabható bírság felső határa. Így mind a jelen ügyben, mind pedig a jövőben az ezen időpontot követően végzett jogosulatlan tevékenységek esetében a Felügyelet a megemelkedett bírságkeret határai között állapítja meg a kiszabott bírság összegét.
 

Pénzügyi Szervezetek Állami felügyelete PSZÁF pénzkölcsön hitelintézet bírság hitel Credit Bonus
Kapcsolódó cikkek