Pénz- és tőkepiac

Most rajzoljuk ki az éves mélypontokat az indexeken

A Wall Street kedden a pozitív és negatív tartomány között ingadozott. A tegnapi adag aggodalmat Európából a Fitch hitelminősítő szolgáltatta, aki szerint az Egyesült Királyságnak többet kellene tennie az államadósság és költségvetési hiány lefaragásáért. A Nasdaq kivételével az indexek a zárásra már pozitív hangulatban, élénk forgalom mellett kereskedtek, miután az utolsó órában emelkedésnek indultak.

Szerző: Tradenet Global

Az elmúlt napok tőzsdei zuhanása nem a rossz hírek, hanem a félelem megnyilvánulása. A piac még kitart. Az S&P500 index 1040-es éves mélypontja idén már háromszor lett letesztelve, és még a védelmi vonal sértetlen maradt – a vásárlók itt vannak. Az elmúlt két hónap éles esése után a piacnak korrekcióra van szüksége.

A fundamentumok még mindig jók. A Fed elnöke, Ben Bernanke optimistán beszélt a gazdasági kilátásokról, kiemelve, hogy a gazdasági talpraállás üteme gyorsulni fog. Lehetséges, hogy most rajzoljuk ki az éves mélypontokat az indexeken. A befektetők lassan talán már megértik, hogy már nem egy újabb pénzügyi krízis szélén tántorgunk, és a piac már nem süllyed egy újabb recesszióba. A befektetők fokozatosan megszabadulnak az aggályaiktól, és ennek során a piac emelkedni fog.

Az indexek kedden szép emelkedéseket értek el. A Dow Jones 1.26%-ot, az S&P500 index pedig 1.10%-ot drágult. A NASDAQ eközben 0.15%-ot veszített. A forgalom élénk volt, 1.65 milliárd cserélt gazdát a NYSE-n.

Az olajipari részvények továbbra is nyomás alatt vannak. Az Anadarko Petroleum (APC, $42.80 -4.51%) teljesített közülük a legrosszabbul, nap közben –7% esést is mutatva. Nem sokkal volt jobb a Diamond Offshore Drilling (DO $56.94 -3.83%), ami szintén -7% körüli napi mélypontot rajzolt, de jelentősen javított a nap végére. A részvény élesen esett, miután két különálló leminősítést is elszenvedett a Goldman Sachs és az FBR által. Ez abból a hírből eredeztethető, hogy a cég olajmezői szivároghatnak.

Az olajcégek részvényei magas forgalom mellett élesen hanyatlottak kedden. A szektor számos részvénye veszített több tucat százalékot az áprilisi csúcs óta. Az erős forgalmú hanyatlás azt jelezheti előre, hogy a szektor éles korrekción mehet át. A következő napokban ezek a papírok érdekesek lehetnek gyors napon belüli kereskedésekre.

S&P 500 (SPY)

A nap elején az index nehezen talált támaszra, ahogy a befektetők alaposan megrágták Bernanke elnök szavait. Az ezután induló erősödést a Dow Jones vezette napi csúcsára, ahogy a befektetők lassan feloldódtak Bernanke optimizmusától. A piacnak pénteken és hétfőn nehéz napjai voltak a kiábrándító májusi foglalkoztatottsági adatok miatt, valamint az Eurózóna hitelproblémái és az euró gyengélkedése miatt.

A napi charton az index elérte idei legmélyebb pontját, ami hét hónapos mélypontot is jelent a záróárak alapján. A piac utolsó támasza a 104.50-es szint, ami az idén három alkalommal fogta már meg a piacot. Az első alkalom február 5-én volt, ami után a piac 33%-os száguldással ért el új csúcsot. Másodszor egy hónappal ezelőtt szolgált erős támaszul ez a szint a május 6-i nagy pánik napján, harmadszor pedig május 25-én tapasztalhattuk ennek a támasznak a jelentőségét.

Az index 1.10%-ot emelkedve zárt 1062 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

A Nasdaq megpróbált napon belüli fordulót csinálni az EMA200 alatti 44.53-as értéken. Az index keddi hanyatlása ellenére kialakult kalapács gyertyaalakzat azt mutatja, hogy jelen vannak a vásárlók, és készek küzdeni az eladókkal. Így tudták az indexet visszahozni a nap végére.
A technológiai index az év eleje óta felülteljesítette a piacot, és az S&P500-zal ellentétben még most sem érte el éves mélypontját, mely 42 pont körül található.

Az index 0.15% hanyatlással zárt 2171 ponton.

Félvezetők ($SOX)

A chipszektor a kereskedés elején az EMA200 indikátor 339.72-es értéke alá csúszott. A napi mélyponton a szektor reménytelennek tűnt, ahogy letörte a májusi mélypontot is. A nap második felében azonban megérkeztek a vevők, ellensúlyozták a veszteségeket és egy bullish hammer gyertyával zárták a szektor kereskedését. A vevők meg fognak próbálni támaszt építeni ezen a szinten, ezzel esélyt teremtve az év eleje óta emelkedő trend folytatásának. A szektor mélypontja 310 ponton van, 8%-nyira a tegnapi záróértéktől.

A szektor 0.38%-ot gyengülve 335 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A bankszektor a nap elején három havi mélypontot ütött meg, de a vevők nem adták fel. A vevők és eladók küzdelméből a vevők jöttek ki nyertesen, és az utolsó óra kereskedésében a bankszektor komoly emelkedést produkált, optimizmust árasztva ezzel a többi ágazatba is.
Az index még az EMA200 mozgóátlag alatt van, amit múlt pénteken tört le. Ez a szint jelenleg 48.21-en található, és a vevők célja az lehet, hogy e szint fölé emeljék a szektort a következő napokban, hogy visszahozzák a pozitív lendületet, ami az ágazatot jellemezte az év eleje óta.

Az index 2.26% erősödéssel 47.58 ponton zárt.

Biotech ($BTK)

A szektor folytatta hanyatlását. A múlt héten az ágazatot a május 26-i Bullsih Dragon Fly gyertya vonta hatása alá, mely az EMA200-on keletkezett 1012 ponton. Amíg az index e fontos mozgóátlag fölött tud maradni, van esélye egy éles emelkedésnek az elmúlt hetek agresszív zuhanása után. Miután az index a napot egy bullish Hammer gyertyával zárta, még az EMA200 fölött kereskedik, ami jelenleg 1015 ponton áll.

A szektor 0.79% gyengüléssel zárt 1021 ponton.

S&P500 chip Dow Jones Bernanke bullish index olaj mutató Nasdaq fundamentum
Kapcsolódó cikkek