Pénz- és tőkepiac

Újabb milliós bírság pénzügyi cégeknek

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a korábban indított piacfelügyeleti eljárásában vizsgált pénzügyi vállalkozások közül újabb két intézménnyel szemben szabott ki bírságot.

Az Általános és Finanszírozási Zrt-t a Felügyelet 1,8 millió forint, a Magyar Ingatlanhitel Zrt-t 2 millió forint bírsággal sújtotta, miután a társaságok belső szabályzataiban, valamint belső ellenőrzési rendszerében számos hiányosságot tárt fel. A Felügyelet határozataiban rövid határidőt szabva kötelezte a két társaságot, hogy a hiányosságokat szüntessék meg, belső ellenőrzésüket erősítsék meg és mindezek teljesítését igazolják a Felügyelet felé.

A Felügyelet a bírság kiszabása mellett az Általános Hitel és Finanszírozási Zrt-vel szemben 2010. június 14-én közérdekű keresetet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz, amellyel az érintett fogyasztók nevében támadja a társaság által alkalmazott általános szerződési feltételek egyes kikötéseit.

A benyújtott keresetben a Felügyelet a társaság olyan szerződéses kikötéseit kifogásolja, mint az indokolatlanul és egyoldalúan kikötött elállási és felmondási jog; az opciós jog 5 éven túli kötelező meghosszabbítása; az adós jogszabály által biztosított jogairól való általános érvényű és előzetes lemondásra kötelezése; a biztosítékok halmozott kikötése és ügyfelek hátrányára történő érvényesítése, illetve egyes díjak kiszabásának módja és mértéke.

Hasonlóan a korábban már benyújtott közérdekű kereseteihez, a Felügyelet ez esetben is azt kezdeményezi: a bíróság valamennyi érintett fogyasztóra kiterjedő hatállyal érvénytelenítse a társaság üzletszabályzatában és kölcsönszerződésében alkalmazott tisztességtelen minősülő szerződési feltétételeket, tiltsa el a társaságot e feltételek jövőbeni alkalmazásától, valamint kötelezze e tisztességtelen nyilvánított feltételek nyilvánosságra hozatalára.

A Felügyelet által megbírságolt másik társaság, a Magyar Ingatlanhitel Zrt.- esetében is hasonló tartalmú közérdekű-keresetindítás áll előkészítés alatt. A Felügyelet célja a közérdekű keresetekkel, hogy a jog és a nyilvánosság erejével segítse a fogyasztók érdekeinek védelmét a pénzügyi piacokon.

PSZÁF kereset felügyelet Általános Hitel és Finanszírozási Zrt Magyar Ingatlanhitel Zrt tisztességtelen
Kapcsolódó cikkek