Pénz- és tőkepiac

Indul a stressz teszt: kezdődik az óriásbankok vizsgálata

A Committee of European Banking Supervisors (CEBS) közzétette annak a 91 banknak a listáját, amelyeket szerte Európában stressz tesztnek vetnek alá.

A tesztek megállapításait július 23-án hozzák nyilvánosságra. A bejelentés szerint többek között 27 spanyol pénzintézetet, 14 német bankot és hat görög és négy brit bankot vesznek vizsgálat alá. A stressz tesztben részt vevő ismert nagyobb bankok között szerepel a brit HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds és a Barclays, a német Deutsche Bank és a Commerzbank, valamint a francia Société Générale és a BNP Paribas – jelenti a Bloomberg.

A vizsgálatba bevont 91 bank az bankpiacának 65 százalékát és az egyes EU tagországok piacának legalább 50 százalékát fedi le. A CEBS bejelentése azt jelzi, hogy az Európai Központi Banknak és a teszteket kezelő érintett nemzeti szabályozó hatóságoknak sikerült leküzdeniük a német közületi szektorhoz tartozó bankok és más pénzintézeteknek az ellenállását. Ezek ugyanis eleinte ellenezték a tesztek eredményének a közzétételét.

A tesztek azt hivatottak megmérni, hogy az érintett bankok mennyire képesek ellenállni a gazdasági és pénzügyi piaci viszonyok romlásának. Ugyanakkor a bizottság csak nagy vonalakban adott tájékoztatást arról, hogy milyen módszerrel hajtják végre az ellenőrzéseket és az sem tisztázott, hogy ezek a tesztek alátámasztják-e az egyes pénzintézetek hitelképességét. Ám a CEBS bejelentése előtt Marie Diron, az Ernst and Young gazdasági prognózisokkal foglalkozó szakértője kijelentette: "A tesztek következményeként a bizonytalanság és ennek folytán a feszültség a bankközi piacon fenn fog maradni."

Deutsche Bank Bank stressz teszt CEBS Lloyds Société Générale
Kapcsolódó cikkek