Pénz- és tőkepiac

Továbbra is a pénzügyi vállalkozások a legveszélyeztetettebbek

Változatlanul a pénzügyi vállalkozások a magyar pénzügyi rendszer válság által leginkább sújtott, a stabilitást és üzleti kilátásokat tekintve leginkább veszélyeztetett tagjai; a különadó körükben különlegesen nagy kockázatot jelent, mert többségük veszteséges - derül ki a PSZÁF legújabb kockázati jelentéséből.

A pénzügyi vállalkozások - a pénzkölcsönzők, lízingcégek, faktorházak, kézizálog-hitelezők stb. - összesítve változatlanul jelentősen veszteségesek, teljes eszközállományuk egy év alatt közel ötödével csökkent. E kedvezőtlen tendenciát a kereslet gyengülésével és a portfólióminőség ütemes romlásával, valamint a finanszírozási feltételek ezzel egyidejű nagyarányú súlyosbodásával magyarázza a jelentés.

A felügyelet adatai szerint tizenhét olyan szolgáltató van, amelyeknek a követelésállománya az első negyedévben több mint 25 százalékkal csökkent, köztük haté több mint 50 százalékkal. A pénzügyi válllakozások összesített mérlegfőösszege március végén 19,1 százalékkal, ügyfélköveteléseik állománya pedig 22,3 százalékkal maradt alatta az egy évvel korábbinak.

A portfólió minősége jelentősen romlott: az év első három hónapjában a pénzügyi vállalkozások nettó módon az egy évvel korábbihoz hasonló mértékű, a teljes bruttó követelésállomány 0,9 százalékát kitevő új értékvesztést és céltartalékot képeztek. Mivel az állomány mérete időközben számottevően csökkent, a változatlan összegű értékvesztés-képzés a megmaradt portfólió gyorsuló ütemű romlására utal a jelentés szerint.

Március végén a kölcsön, a lízing, a folyó faktoring és a work-out faktoring nélküli egyéb állomány 14,2 százaléka, vagyis a bankrendszeri átlag több mint kétszeresét kitevő része volt 90 napon túl késedelmes, míg 2009 decemberében még 11,5 százaléka.

Bár a forintkövetelések bruttó értéken vett állománya egy év alatt 7,5 százalékkal nőtt, a nettó értéken számított forintkövetelés-állomány 9,5 százalékkal csökkent. Az eltérést az elszámolt értékvesztés állomány adja, ami egy év alatt 143, az idei első negyedévben pedig 44 százalékkal nőtt.

Vagyis a forintállomány romlása a devizaállományénál jóval gyorsabb ütemű volt, ami arra vezethető vissza, hogy a forintkövetelések jellemzően a rövid lejáratú, alacsony fedezetű vagy fedezetlen személyi hiteleket, illetve gyorskölcsönöket ölelik fel - mutat rá az elemzés.

A refinanszírozási források továbbra is szűkösek, sőt az elmúlt hónapokban tovább szűkültek; a követelésállomány csökkenésének egyik jelentős oka éppen ez.

A pénzügyi vállalkozások a 2010. márciussal zárult egy év során átlagosan évi 7,7 százalékos saját tőke arányos összesített veszteséget (ROE) realizáltak. Az idei év első három hónapját a pénzügyi vállalkozások 38 százaléka zárta veszteségesen, amelyeknek a 31 százaléka elsődlegesen pénzügyi kölcsönökkel foglalkozik. A leggyengébb a lízingterület teljesítménye, míg a faktoring és a kézizálog-hitelezés összességében változatlanul jövedelmező tevékenységek.

Változatlanul a magyar bankcsoporthoz tartozó szolgáltatók a leginkább veszteségesek, amelyeknél a ROE a 2010 márciusával végződött egy évben -46 százalék volt. A külföldi pénzügyi csoportokhoz tartozók összesítve változatlanul veszteségesek, de 12 havi ROE mutatójuk jelentősen, -20 százalékra javult. A független, illetve a magyar nem banki pénzügyi csoporthoz tartozó cégek 2009-hez hasonlóan átlagosan pozitív eredményt értek el.

A tulajdonosok a veszteségek miatt kieső tőkét az alszektor átlagát tekintve közel azonos összegben pótolták.

A legnagyobb számú, de a piaci részarányt tekintve kevésbé jelentős független vállalkozások összesítve pozitív adózott eredménye mögött 46 veszteséges vállalkozás is áll, amelyek darabszám szerint a független intézmények 37 százalékát tették ki. A veszteséges vállalkozások csoportján belül 19 olyan intézmény található, amelyek saját tőkéje az elmúlt egyéves periódusban kialakult eredménytrend folytatódása esetén további egy éven belül az előírt 50 millió forintos szabályozói minimumszint alá csökkenne. E csoport a felügyelet szerint különösen veszélyeztetettnek tekinthető, mert a tőkésítési kockázat mértéke a független intézményeknél általában jóval nagyobb, mint a jelentős tőkeerejű szakmai tulajdonosokhoz kapcsolódó vállalkozások esetében.

ROE bankcsoport pénzügyi vállalkozás
Kapcsolódó cikkek