Pénz- és tőkepiac

Kivárás üzemmódban a piacok

Már a keddi Fed-ülés előtti kivárás üzemmódban kereskedtek a piacok ma reggel azok után, hogy pénteken a tengerentúlon a negyedéves határidős és opciós instrumentumok kifutottak, ami ilyenkor tipikusan csak technikailag megugró forgalmat és helybenjárást jelent - jelenti a Cashline.

Bár igazából csak a novemberi Fed-döntéstől várnak a szereplők esetleges újabb jegybanki eszközvásárlási, azaz pénzpumpa programot, ebből a szempontból a keddi szövegezés is tartalmazhat valamifajta utalást a következő ülések kimenetére vonatkozóan.

A novemberi szenátori választás ugyanis nehéz helyzetbe hozhatja Obamáékat, amennyiben a demokraták a felső házban elvesztik többségüket, bár a gazdaságpolitikai irányokat tekintve most mind a két oldal igencsak megosztottnak tűnik. Ezért a politikai nyomás egyre inkább fokozódhat a Feden, látva az elmúlt hónapokban megjelenő, a gazdasági aktivitás enyhülésére utaló makro indikátorokat is.

Az ázsiai piacok sem mutattak ma reggel érdemi elmozdulást, bár az indiai folytatta menetelését, újabb 32 havi csúcsot ütött a kereskedésben, miközben a kínai index stagnál és az úgy nevezett Baltic Dry index, ami az árupiaci forgalomra jelent egy bizonyos indikátort (az árupiaci szállítmányozási forgalmat méri) napok óta esik. Kínában a jegybank azon törekvése tartja féken a bikákat, hogy jövőre a kereskedelmi bankoknak 2,5 százalékos plusz tartalékot kellene képezni a kihelyezett hiteleik után, legalábbis a jelenlegi tervek szerint, és az ingatlanpiacon is további szigorításokat terveznek.

Mindeközben az amerikai szentiment indexek igencsak vegyes képet vázolnak, hiszen a múlt heti felmérésekben a kisbefektetői optimizmus két éves csúcsra futott, míg a professzionális befektetők várakozása inkább semleges. Európában a pénteki ijedtség után enyhülni látszanak az aggodalmak az ír bankrendszer tőkehiányáról szóló hírekkel kapcsolatban, igaz, a kereskedés heti elindulásával nem tudni, milyen reakciókat válthatnak még ki, főleg, ha új fejlemények jelennek meg.

cashline tőkehiány kereskedés Fed Baltic Dry Index bankrendszer jegybank
Kapcsolódó cikkek