Pénz- és tőkepiac

Ki húzhat hasznot a magánnyugdíj-pénztárak megtizedeléséből?

A tartós befektetési számla (tbsz), a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) s az önkéntes nyugdíjpénztárak (az úgynevezett harmadik pillér) húzhatnak hasznot abból, ha megtizedelődik a magánnyugdíjpénztárakban lévő vagyon, a beléjük vetett bizalom.

A megtakarítások széles körére igaz, hogy befizetéseik után mind a magánszemélyek, mind a munkáltatók adókedvezményben részesülhetnek vagy kedvezményes adókulcsot érvényesíthetnek, ám a lekötött összegekhez három-öt éven belül nem érdemes hozzányúlni, ilyenkor ugyanis a nyereség után kamatadót, a megtakarítások után pedig adott esetben szja-t és egészségügyi hozzájárulást kell fizetni.

Az szja-csökkentés egyik negatív hozadéka, hogy a kasszákba vagy nyeszre teljesített befizetéseknek a mai 30 helyett jövőre csak a 20 százalékát lehet levonni az adóból, az általános kamat- és árfolyamnyereség-adó mértéke 20-ról 16 százalékra csökken. Ami az eddigi adókedvezményeket illeti: éves szinten félmillió magánszemély igényel vissza valamekkora összeget befizetett szja-jából a pénztárakhoz teljesített átutalás címén, ezek értéke a 2009-es bevallásokban megközelítette a tízmilliárd forintot.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

nyugdíj-előtakarékossági számla nyesz Tartós befektetési számla megtakarítás magánnyugdíjpénztár
Kapcsolódó cikkek