Pénz- és tőkepiac

Miért zuhantak be a részvények? - Az elemző spekulációt sejt

A mai részvénypiaci korrekció hazai folyamatoknak tudható be - mondta a Világgazdaság Online-nak Hamar Márton, a Pioneer Alapkezelő portfólió menedzsere. Hozzátette: az, hogy a nyugdíjkasszáknak el kellene adni a részvényeiket, csak spekuláció.

A régió kisebb mínuszban tartózkodik, mint a magyar részvénypiac, az európai vezető tőzsdeindexek minimális pluszban tartózkodnak: ez alátámasztja, hogy hazai specifikumról van szó – nyilatkozta a Világgazdaság Online-nak Hamar Márton, a Pioneer Alapkezelő portfolió menedzsere.

Dél körül állt be a mélypont, azóta kezdenek felállni a mínuszból a papírok: Ha sokan visszamennek az állami rendszerbe, a kasszák jelentős mennyiségben adhatnak el részvényeket, melynek elébe akarnak menni a piaci szereplők – mondta az elemző. Hozzátette: ha a nyugdíjkasszáknak pénz formájában kell visszaadni a megtakarításokat, s emiatt a részvények eladására kényszerülnek, akkor az hatalmas korrekcióhoz vezethet a kispapíroknál.

Több alapkezelő jelentős mennyiségű kispapírt halmozott fel, például Állami nyomda, RFV, Rába részvényeket, amelyek most egytől egyig zuhannak. „Jelenleg spekuláció zajlik arról, hogy el kell-e adni a pénztáraknak a részvényeket” – fejtette ki a Pioneer portfólió menedzsere.

A mai zuhanásban az intézményi befektetők és a kisbefektetők is szerepet játszhattak, de nem valószínű, hogy folyamatos nyomás nehezedik a részvényekre” – mondta Hamar Márton.

Ha a magánkasszáknak el kell adniuk a tulajdonukban lévő részvényeket, hatalmas korrekció kezdődhet, de ez jelenleg egy spekuláció – húzta alá az elemző.

Hozzátette: a nagy papírokat kevésbé érintheti ez a folyamat, ugyanis a kisbefektetők mellett jelentős külföldi befektetők tulajdonában állnak ezek a részvények. A BUX pedig nem szenvedne el nagy esést, mert a nagypapírok rendelkeznek jelentős súllyal a BUX-ban.

Ha a kasszáknak tényleg el kell adnia a papírokat, akkor a kispapírok addig eshetnek, amíg nem jön egy nagyobb befektető, vagy a cég maga el nem kezdi vásárolni a részvényeket - mondta az elemző.

A nyugdíjpénztárak jövő évi kiesése nem lesz jelentős befolyással a tőzsdére: havi 30 milliárd forintról van szó, a kasszák a pénz egy részét fektetik részvényekbe, és a napi forgalom 20-30 milliárd forint a BÉT-en – mondta Hamar Márton lapunknak.

részvény zuhanás esés tőzsde rfv BUX bét
Kapcsolódó cikkek