Pénz- és tőkepiac

Vizsgálja a PSZÁF a panaszkezelési szabályzatok közzétételét

Százötven pénzügyi intézménynél – szövetkezeti hitelintézetnél és pénzügyi vállalkozásnál – indított fogyasztóvédelmi témavizsgálatot a pénzügyi felügyelet (PSZÁF).

Az eljárás célja annak megvizsgálása, hogy az intézmények közzétették-e honlapjukon, illetve kifüggesztették-e az ügyfelek számára panaszkezelési szabályzatukat. A felügyelet elmúlt időszaki tapasztalatai szerint a bankok döntő része maradéktalanul teljesítette a jogszabályi előírást, míg a szövetkezeti hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások jelentős része figyelmen kívül hagyta azt.

Az idén életbe lépett panaszkezelési szabályok többek között előírják, hogy nyitvatartási időben az ügyfelek szóbeli panaszukat a pénzügyi intézmények valamennyi, számukra nyitva álló helyiségében megtehessék. Emellett a telefonos panaszokat legalább a hét egy munkanapján 8–20 óráig, elektronikus úton pedig folyamatosan fogadniuk kell. Előírás az is, hogy a pénzügyi intézményeknek a panasz közlését követő 30 napon belül írásban, indoklással együtt kell megküldeniük az álláspontjukat az ügyfél részére.

A pénzügyi szolgáltatókhoz beérkezett panaszokról nincs hivatalos nyilvántartás, a PSZÁF adatai szerint ugyanakkor az elmúlt időszakban negyedévente átlagosan közel háromezer esetben fordultak a felügyelethez panaszaikkal az ügyfelek.

hitelezők panaszkezelők bankok pénzügyi szolgáltatók pszáf
Kapcsolódó cikkek