Pénz- és tőkepiac

Zuhanórepülésbe kezdett a tőzsde - eladnak a nyugdíjpénztárak

Már tegnap érzékelhető volt a Budapesti Értéktőzsdén a közepes kapitalizációjú vállalati papírok esetében a látványos gyengülés, mára viszont a nagyobb részvények is esésnek indultak.

Az egyébként népszerű RFV kereskedését már délelőtt 11 óra magasságában fel kellett függeszteni, ugyanis több mint 10 százalékkal lettek olcsóbbak: a papírok 133 milliós forgalomban 11,13 százalékkal, egészen 7732 forintig zuhantak. A mai kereskedés másik legnagyobb vesztesének kétségtelenül a Pannergy számít, amely az elmúlt hetekben látványos – 850 forintról 1100 forintra – erősödése után, ma megközelítőleg hét százalékkal értékelődött le 285 milliós forgalomban.

A mélyrepülésből a többi közepes kapitalizációjú is kivette a részét: a TVK 6, az FHB 4,82, a Fotex 4,42, az Econet és a Rába 4-4 százalékkal zuhant. Majd délután egy óra környékén már némileg javult a helyzet: ekkor a TVK 3,64, az FHB 4,06, 0 Fotex 4,65, az Econet 3,03, és a Rába 2,7 százalékos mínuszban állt.

A nagyok közül az OTP 2,77, a Mol 2,54, az MTelekom 0,5, a Richter 1,8, míg az Egis 2,28 százalékot esett délelőtt. Délután egy órakor a bankpapírok egy kicsit még tovább, 2,86 százalékos gyengülést mutattak, a Mol 2,37 százalékos mínuszban állt, az MTelekom 1,02, a Richter 1,67, az Egis 2,84 százalékos negatív tartományban tartózkodott.

Mivel a nemzetközi befektetői hangulat nem nevezhető rossznak, a tőzsdei mélyrepülésnek nagy valószínűséggel belső okai vannak. A piaci vélemények is ezt igazolják, amelyek a magyar magánnyugdíjpénztárakat látják a megnövekedett eladások mögött. A kormányzati átalakítási szándékok érintettjei ugyanis, félve a bizonytalan jövőtől jelentős részvényeladásokba kezdtek, attól tartva, hogy az alacsony likviditásuk miatt a későbbiekben nem találnak majd vevőket.

Az a pletyka terjed a piacon, hogy a nyugdíjpénztárak eladják a likvid pozícióikat, részvényeiket – mondta Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője.

Az a várakozás is fűtheti az eladási kedvet, hogy a piaci szereplők arra készülnek, a nyugdíjkasszák részvényeladásra fognak kényszerülni a 14 havi kimaradás miatt – vélekednek elemzők.

„Valóban jelentősebb alulteljesítés figyelhető meg a hazai részvénypiacon, ugyanakkor a kisebb papírok zuhanása jóval szembetűnőbb, mint a blue chipeké” – mondta a Világgazdaságnak Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője. Hozzátette: az árfolyamcsökkenés hátterében valószínűleg a kormányzat napokban deklarált intézkedései állhatnak, mint például a vállalati szektor erőteljes adóztatása vagy a magánnyugdíj-pénztári rendszer átalakítása, ami némileg gyengíthette a befektetői kedvet. A szakértő szerint a következő napokban a hazai részvénypiacokat leginkább a nemzetközi hangulat befolyásolja majd, ugyanakkor a jövő hét elején, a hazai részvények kárára nagy valószínűséggel tovább folytatódhat a portfóliók összetételének átrendeződése.

Más elemző viszont spekulációt sejt - erről itt olvashat

likviditás tőzsde rfv befektetői hangulat pannergy magánnyugdíjpénztárak BÉT
Kapcsolódó cikkek